Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beştaş’tan Sağlık Bakanlığı’na: İlaç krizinin çözümüne dair takviminiz nedir?

Beştaş'tan Sağlık Bakanlığı'na: İlaç krizinin çözümüne dair takviminiz nedir?


Artı Gerçek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye’de yaşanan ilaç krizine dair Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi sundu. Önergede yaklaşık bir ay evvel bakanlık tarafından ilaç krizinin sona ereceğine dair açıklama yapıldığı ancak krizin artarak devam ettiği hatırlatıldı.

Vatandaşların ilaç bulmakta sıkıntı çektiği, eczacıların ilaç yokluğu nedeniyle fiili ve sözlü şiddete maruz kaldığına dikkat çekilen önergede, ilaç firmalarının kamuoyunda ilaç bulunduğu yönünde algı oluşturulmasının sebebi soruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltilen sorular şöyle:

“* Bakanlığınızın İlaç Fiyat Kararnamesindeki güncelleme ve bu bağlamda sektör temsilcileriyle yapmış olduğu görüşmenin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

* Yaklaşık bir ay kadar evvel ilaç krizinin sonlanacağına yönelik yapmış olduğunuz açıklamaya rağmen sorunların artarak devam etmesinin sebebi nedir? İlaç krizinin kaynağı ve gerekçesi nedir?

* Hâlihazırda piyasada bulunmayan ilaç sayısı ve çeşidi nedir?

* İlaç firmalarının kamuoyunda ilaç bulunduğu yönünde algı oluşturma gerekçeleri nedir? Bakanlığınız bu hususlar araştırmış mıdır?

* İlaç firmalarının olmayan ilaçların reklamını yapmaları halkı yanıltma ve manipülasyon değil midir? Bu konuda firmalarla görüşülmesi ve gerekli hallerde yaptırım uygulanması gündeminizde olacak mıdır?

* İlaçların depolarda tutularak eczanelere verilmediği yönünde bir tespit yapılmış mıdır?

* İlaç krizinin sebebi artan enflasyon ve döviz kurları mıdır?

* Hâlihazırda yurttaşlar salgın hastalıklara maruz durumda olup piyasada ilaç bulunmaması sağlık ve tedavi hakkının ihlali değil midir?

* Yine riskli hastalıklar için ilaç krizi yaşam hakkı ihlali boyutlarına varacak düzeyde olup yurttaşların ilaca erişimine yönelik neden önlemler alınmamıştır?

* Pahalı ilaçlara erişemediği için hayati risk taşıyan yurttaşların ilaçlara uygun koşullarda erişimi sağlanacak mıdır?

* Eczane eczacılarının mali, sosyal hakları, nöbet düzenleri gibi temel sorunlarının çözümü noktasında çalışma yapılmakta mıdır?

* Eczacıların ilaç yokluğu nedeniyle maruz kaldıkları fiili ve sözlü saldırılara ilişkin bir çözüm üretilecek midir?

* Mevcut ilaç krizinin çözümünün sağlanmasına dair bakanlığınızın öngördüğü tarih ne şekildedir?” (MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version