Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beş yıl sonra Türkiye’ye dönen yazar Gökhan Yavuzel gözaltına alındı

Beş yıl sonra Türkiye'ye dönen yazar Gökhan Yavuzel gözaltına alındı


Artı Gerçek – Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) üyesi olan, Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifi’nin Ocak 2016’da ayında yayınladığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” adlı barış bildirisini hazırlayan yazar Gökhan Yavuzel, beş yıl sonra sağlık sebepleriyle Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındığını açıkladı. Yavuzel hakkında hem bildiri nedeniyle, hem de “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yakalama kararı bulunuyordu.

İsmi Avrupa’da yaşayan gazeteci, yazar ve siyasetçilere yönelik ‘infaz listesi’nde de yer alan ve Temmuz 2021’de yaşadığı Galler’de saldırıya uğrayan Yavuzel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“5 yıllık sürgün yaşamından sonra sağlık sorunları nedeniyle ülkeye dönmek durumunda kaldım. Şu an İstanbul havalimanında gözaltına alınıyorum.”

MLSA AVUKATLARI EŞLİK EDİYOR

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) Twitter hesabından da, “Sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’ye dönen yazar Gökhan Yavuzel, hakkındaki davalar ve bir soruşturma kapsamında İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. MLSA avukatları Yavuzel’e eşlik ediyor” açıklaması yapıldı.

GALLER’DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifi’nin 2016 Ocak ayında yayınladığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” adlı barış bildirisini hazırlayan ve imzalayan Yavuzel hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla 12 Nisan 2919 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştı. Yavuzel, 2019 yılında Birleşik Krallık’a iltica talebinde bulunmuş ve bu talebi kabul edilmişti.

Avrupa’da Kürt, muhalif siyasetçi, yazar ve gazetecilere yönelik 55 kişilik “İnfaz listesi”nde adı olduğu için uyarılan Yavuzel, 26 Temmuz 2021 tarihinde evinin yakınlarında bir grubun fiziki saldırısına uğramıştı.

‘CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET’ SUÇLAMASI

PEN üyesi Yavuzel hakkında Eylül 2021’de de “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmıştı. Söz konusu olayda Yavuzel, Haziran 2020’de “Kurtjitem” adlı Twitter kullanıcı tarafından ölümle tehdit edilmişti. Tehditlere 6 Haziran 2020 tarihinde sosyal medya hesabından “Gökhan Yavuzel – Ölüm tehditlerine karşı sözlü açıklaması” başlıklı bir video ile cevap vermiş, iktidar için “Düşeceksiniz” ifadesini kullanması “Cumhurbaşkanına hakaret” sayılmıştı. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version