Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Berlin’in kararsızlığının bedeli dökülen Ukraynalı kanıdır’

'Berlin'in kararsızlığının bedeli dökülen Ukraynalı kanıdır'

Serbest Görüş Dış Haberler

Almanya’nın yapılan uluslararası zirvede Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilmesine yine yeşil ışık yakmaması Kiev’i sinirlendirirken Polonya da kararsızlığın insanların ölümüne sebep olacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Avrupa ve ABD’de Almanya’nın en azından Polonya ve Finlandiya gibi ülkelerin Leopard 2 tankları Rus işgali altındaki Ukrayna’ya göndermesine izin vereceğine dair umut vardı. Ancak birçok ülkenin günlerdir yaptığı açıklamalara rağmen Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, henüz bir karar alınmadığını belirtti. Leopard 2’ler Alman yapımı olduğu için tanklara sahip ülkeler, Berlin’in iznini almadan onu başka bir ülkeye gönderemiyor. 

NATO üyeleri ve ittifakın işbirliği yaptığı ülkeler arasında Almanya’nın Ramstein Hava Üssü’nde yapılan 50 ülkeli toplantıda Pistorius, “Müsait tank stoklarını incelemesi için” bakanlığına emir verdiğini ifade etti.

Bu, Almanya’nın tankların Ukrayna’da kullanılmasına izin verebileceğine dair şu ana kadar verdiği en ciddi mesaj olsa da, cuma günkü toplantının Leopard 2’ler konusunda karar alınmadan dağılması Ukrayna’yı rahatsız etti.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, “Almanya’nın harekete geçme isteksizliği” sebebiyle Ukrayna’da insanların öleceğini söyledi. 

Twitter paylaşımında bulunan Rau, “Ukrayna’yı Rus saldırganlığını püskürtmesi için silahlandırmak bir tür zeka egzersizi değildir. Ukrayna kanı gerçekten dökülüyor. Leopard’lar konusunda kararsızlığın bedeli budur. Şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Ukrayna’ya gerekli ekipmanların hava şartları iyileşmeden verilmesi gerektiğini söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, cuma günkü toplantından “işbirliği çarklarını döndürmeye başlayacak bir karar çıkmasını umduğunu söylemişti.

Berlin şu ana kadar NATO üyesi ülkelerde bulunan 2 binden fazla Leopard 2 tankının Ukrayna’ya gönderilmesine izin vermedi; kendi ürettiklerinin yanında ABD yapımı Abrams tankların da gönderilmesini istedi. ABD ise Abrams’ların jet yakıtı kullandığını bu yüzden hem çok yakıt tükettiklerini hem de Ukrayna’ya gönderilmelerinin zor olduğunu savunuyor.

316 Leopard 2 tanka sahip olan Türkiye, NATO içinde en çok Leopard 2’si olan 4. ülke konumunda.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version