Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belirsizlik piyasalarda fiyatlamayı zorlaştırıyor

Belirsizlik piyasalarda fiyatlamayı zorlaştırıyor


Küresel piyasalarda, para politikalarına ilişkin süregelen belirsizlikler ve güçlenen resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izleniyor. Diğer yetkililere göre ‘güvercin’ tondaki açıklamalarıyla tanınan Abda Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard dün yaptığı açıklamada, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye dönmesini sağlamak için para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı olacağını söyledi.

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasıyla ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için olağanüstü tedbirleri uygulamaya başladı.

AVRUPA’DAN FAİZE DEVAM MESAJI

Avrupa tarafında, bir süredir resesyon riskine dair iyimser açıklamalar ve enerji fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde artan risk iştahı, dün merkez bankası yetkililerinin açıklamaları ile tersine döndü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ekonomide sınırlı bir daralma gördüklerini belirtirken, son dönemde farklı beklentilerin konuşulduğu para politikalarından geri adım atmayacakları sinyalini verdi. Lagarde, “Enflasyon hedefine ulaşana kadar faizleri artırmaya devam edeceğiz” dedi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey de enflasyonun bahar aylarından itibaren hızla düşme yolunda olduğunu belirterek, İngiltere ekonomisinin resesyona girebileceğini, ancak bunun sığ olacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 9’da bırakırken, karar metninde “Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmıştır. Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar tüm araçlar kararlılıkla kullanılmaya devam edilecektir” ifadeleri öne çıktı.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.500 seviyesinin direnç, 5.200 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.

Serbest piyasada dolar 19,08, euro 20,68 liradan işlem görüyor. Gram altın 1192, yeni çeyrek altın 1949 liradan satılıyor.

Analistler, küresel çapta resesyon riski ve para politikalarının seyrine ilişkin endişelerin yatırımcıların odağında kalmaya devam ettiğini, belirsizliklerin sürmesinin fiyatlamaları zorlaştırdığını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version