Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Beatles hücresi’ne üye IŞİD’ci, ABD cezaevi sisteminden kayboldu

'Beatles hücresi'ne üye IŞİD'ci, ABD cezaevi sisteminden kayboldu


Batılı rehinelerin kafalarını keserek öldürmeleriyle dünyayı dehşete düşüren, İngiliz aksanıyla konuşmaları nedeniyle de IŞİD’in ‘Beatles hücresi’ olarak anılan cihatçı gruptan Alexanda Kotey, müebbet hapis yattığı ABD’nin cezaevi sisteminden gizemli şekilde ‘kayboldu’. Kotey’nin kaydına, ABD Federal Cezaevleri Bürosu (Bureau of Federal Prisons – BOP) sisteminde bir süredir ulaşılamadığı belirtildi.

IŞİD’in ‘Beatles’ hücresinin başını keserek öldürdüğü İngiliz yardım görevlisi David Haines’in kızı Bethany Haines, Kotey’nin yetkililerle herhangi bir anlaşma yaptığına inanmak istemediğini söyledi.

TÜRKİYE’YE KAÇARKEN SDG YAKALAMIŞTI

Kotey, IŞİD’in yenilgiye uğradığı 2018’de Türkiye’ye kaçmaya çalıştığı sırada Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalanmış ve Irak’taki ABD güçlerine teslim edilmişti. Mayıs 2022’de, 2012-2015 arasında terörizmi desteklemek, rehin alma ve cinayet dahil sekiz ayrı suçlamayı kabul ettiği bir dava sürecinde müebbet hapse çarptırılmıştı.

GÖNDERİLECEĞİ CEZAEVİ, İŞBİRLİĞİ ŞARTIYLA DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Kotey, sonrasında Pennsylvania’daki Canaan Cezaevi’ne gönderilmişti. Bununla birlikte, “işbirliği” yapmayı kabul etmesi karşılığında kötü şartlarıyla ünlü ADX Florence Cezaevi’ne yollanmadığı açıklanmıştı.

Ancak İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, 39 yaşındaki Kotey bir süredir, ABD’de gözaltındaki kişilerin ve tutukluların nerede bulunduklarını gösteren BOP sisteminde görünmüyor. Sistemde Kotey hakkında “BOP gözetiminde değil” ibaresi görünüyor ve nerede olduğu bilinmiyor.

SÖZCÜ DOĞRULADI, SEBEBİNİ AÇIKLAMADI

BOP sözcüsü Donald Murphy, The Scottish Daily Record gazetesine açıklamasında bu durumu doğrularken, bir tutuklunun sistemde görünmemesinin birden fazla sebebi olabileceğini söyledi. Bunun duruşmalardan, tıbbi sebeplerden veya başka gerekçelerden kaynaklanabileceğini anlatan Murphy, IŞİD’ci mahkumun vakasında ne olduğuna “güvenlik gerekçesiyle” dair ayrıntı vermedi.

KAFASI KESİLEN YARDIM GÖREVLİSİNİN KIZI ÖFKELİ

Babası Beatles hücresi tarafından öldürülen ve ABD’deki ceza sonrası Kotey ile cezaevinde yüzleşen Bethany Haines ise bu duruma öfkeli olduğunu söyledi. Haines, Kotey’nin “hâlâ ABD’de bir yerlerde tutuklu olduğu” konusunda, Amerikan adalet sistemindeki kaynaklarından garanti talep ettiğini açıkladı.

‘ESKİDEN YERİNİ BİLİYORDUK’

24 yaşındaki Haines, “Yetkililere yardım etme veya başka bir şeyin karşılığında daha iyi bir muamele için müzakere etmeyi becerdiğine inanmak istemiyorum” dedi. Haines, “ABD’nin kurbanlara bildirim sistemi üzerinden verilere erişimimiz olduğu için geçmişte yerini görebiliyorduk ve en azından, yüksek güvenlikli bir yerde olduğunu biliyorduk” diye konuştu.

Haines, “En son duyduğumuz şey, şiddet ortamıyla bilinen azami güvenlikli bir cezaevinde olduğuydu ve benim bununla bir sorunum yoktu. Eğer cezaevinde başında bir şey gelirse, babama yaptıkları düşünüldüğünde, bununla da bir sorunum yok. Sistemden kaybolmasının ve onun eylemleri yüzünden hayatları yıkılan ailelerin nerede olduğunu merak etmek durumunda bırakılmasının doğru olmadığını düşünüyorum” tepkisini gösterdi.

BABASININ KATİLİYLE HAZİRAN AYINDA YÜZLEMİŞTİ

Kotey geçen haziranda, 15 sene ABD’de hapis yattıktan sonra cezasının devamını vatandaşı olduğu İngiltere’de çekmesini öngören bir anlaşma çerçevesinde, Bethany Haines ile görüşmeyi kabul etmişti. Bu görüşmede, babasını kaçırdığını, işkence görmesine ve öldürülmesine tanıklık ettiğini anlattığı belirtilmişti.

‘İŞKENCE İÇİN ÖZÜR DİLEYEMEDİ’

Bethany Haines ise görüşme hakkında, “Saldırganları rehabilite eden cezaevlerinden yanayım fakat gözlerinin içine baktığımda, onun gibi bir adamın rehabilite edilemeyeceğini anladım. Babama yaptıkları için özür dilemeyi reddetti. Dolaylı bir biçimde, ailemin katlanmak zorunda kaldığı acı için özür diledi ama babamı kaçırma, işkence yapma ve kafasını kesme konusunda özür dileyemedi” dedi.

İngiliz aksanları nedeniyle İngiliz tabloid basınının “IŞİD’in Beatles hücresi” diye andığı dört kişilik hücrenin en az 27 kişiyi kaçırıp öldürdüğü düşünülüyor. Bu kişiler arasında, İngiliz insani yardım görevlileri David Haines ve Alan Henning, Amerikalı yardım görevlileri Kayla Mueller ve Peter Kassig’in yanı sıra Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version