Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: CHP ve İYİ Parti salonu terk etti

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti: CHP ve İYİ Parti salonu terk etti


AK Parti’nin başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Türlü polemiklere yol açan başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşüldü. Teklifin görüşüldüğü komisyonda muhalefet, birinci maddede yer alan “dini inancı sebebiyle” ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

“MESELENİN SONSUZA KADAR GÜNDEMDEN ÇIKMASINI İSTİYORUZ”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bu meselenin artık sonsuza kadar gündemden çıkmasını istiyoruz. Ama metindeki sıkıntıyı gidermemiz lazım. Teklifimiz kabul edilirse sonuna kadar destek vermeye hazırız. Bu meseleyi dini inanca bağladığımız zaman başörtülü kadınlarımız sıkıntı yaşayabilir.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan da “Gerçek anlamda bir çözüm getirilmesi gerekiyorsa sunduğumuz önerinin kabul edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Önerge AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmeyince CHP ve İYİ Parti vekilleri komisyonu terk etti.

Serbest Görüş:

 

TEKLİF KABUL EDİLDİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Fethi Yıldız ise “Dini inancı nedeniyle başını örteni kaldıralım istiyorsunuz. İnancı sebebiyle başını örtmenin sakıncasını anlatacak , ikna edecek birisi var mı? Zaten dini inancı sebebiyle biz bu düzenlemeyi getiriyoruz” diye konuştu.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklif komisyon mesaisinin ardından genel kurula gelecek. 360-400 aralığında oy çıkarsa anayasa değişikliği referanduma gidecek. Cumhur İttifakı ortağı AKP ve MHP’nin oyları bu sayıya yetmiyor.

400 üzerinde oy çıkarsa teklif kabul edilmiş olacak.

NE OLMUŞTU?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim 2022’de başörtüsünü gündeme getirerek, “Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız” demişti.

Erdoğan da el yükselterek referandum çağrısı yapmış ve kendi tekliflerini vermişti. Tekliflerinde ‘aileyi koruma’ kapsamında LGBTİQ+’yı hedef alan maddeler vardı. Sonrasında da yasa teklifiyle ilgili komisyon kuruldu.

Teklif komisyon görüşülmeden önce CHP ve İYİ Parti, önerilerini iletmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version