Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Barışı savunmalıyız’ açıklaması yapan 12 baro başkanına TCK 301 soruşturması

‘Barışı savunmalıyız’ açıklaması yapan 12 baro başkanına TCK 301 soruşturması


TSK’nın geçen kasım ayında Suriye’nin kuzeyi ve Irak’a yönelik düzenlediği hava operasyonlarına karşı “Her Koşulda Barışı Savunmalıyız!” başlığıyla ortak açıklama yayınlanan Diyarbakır, Van ve Mardin barolarının da aralarında bulunduğu 12 baro başkanı hakkında “Türk devletini aşağılamak” iddiasıyla soruşturma açıldı.

12 baro başlanı hakkında yayınladıkları ortak açıklama gerekçe gösterilerek TCK’nın 301. maddesinde yer alan “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını aşağılama” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, barış çağrısıyla yaptıkları açıklamanın içeriğinde suç olabilecek bir ifade olmadığını belirterek “Buradaki niyet, bizleri bu faaliyet alanlarından uzak tutmaya çalışmaktır” dedi.

MLSA’nın haberine göre, baroların barış çağrısı ile ile PKK ve YPG’ye “destek” verdiğini savunan bir kişi, internet üzerinden Diyarbakır 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’ne ihbarda bulundu. İhbarda, “Ekteki görseldeki bildiriden görüleceği üzere Diyarbakır ve beraberindeki 12 baronun 21.11.2022 tarihli PKK/YPG’ye destek açıklamasıyla ilgili gereğini arz ederim” denildi.

AYRI AYRI FEZLEKE HAZIRLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, ortak açıklamada ismi geçen 12 baro başkanının açık kimlik bilgilerinin tespit edilerek, haklarında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını aşağılama” suçundan ayrı ayrı fezleke hazırlanıp, savcılığa gönderilmesi için polise talimat verdi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, 12 baro başkanı hakkında yürüttüğü soruşturmayı jet hızıyla tamamlayıp hazırladığı fezlekeyi aynı gün soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yetkilendirilen savcıya gönderdi. Fezlekede yer alan “Araştırma Tutanağı”nda baroların yaptığı açıklamanın yayınlandığı haber sitelerinin ekran görüntüsü suç unsuru olarak gösterildi.

Terör Suçları Soruşturma Bürosu savcısı, Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü, Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz hakkında yürüttüğü soruşturmada görevsizlik kararı verdi.

ADALET BAKANLIĞI KARAR VERECEK

Savcı, baro başkanları hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için hukukçular hakkında hazırladığı soruşturma evraklarını, ikamet ettikleri illerin başsavcılıklarına gönderdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Baro Başkanı Nahit Eren hakkında TCK 301 yönünden soruşturma izni verilmesi için dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilip gönderilmeyeceğine dair önümüzdeki günlerde karar vermesi bekleniyor.

DİYARBAKIR BAROSU YÖNETİMİ HAKKINDA TCK 301’DEN SORUŞTURMA İZNİ İSTENDİ

Öte yandan, Irak Kürdistanı’nın Dohuk vilayetinin Zaho bölgesinde 20 Temmuz’da yaşanan ikisi çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili Diyarbakır Barosu Başkanı Eren ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında TCK 301 yönünden soruşturma izni verilmesi için dosya Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlığa gönderilen fezlekede, Diyarbakır Barosu’nun resmi Twitter hesabında yaptığı ”Kürdistan Federal Bölgesi’nin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz” paylaşımı suç delili olarak gösterildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version