Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakır madeninde son iki ayda üçüncü patlama: Kimyasal etrafa saçıldı

Bakır madeninde son iki ayda üçüncü patlama: Kimyasal etrafa saçıldı


Osman ÇAKLI


Artı Gerçek- Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde faaliyette olan Acacia Madencilik’e ait bakır madeninin atıklarını taşıyan borularda 2 Ocak’ı 3 Ocak’a bağlayan gece patlama meydana geldi. Madenin proses tesisi ile atık havuzu arasındaki boruların ilçe merkezinden geçen kısmında yaşanan sızıntı yol kenarlarında birikintilere neden oldu.

Hanönü CHP İlçe Başkanı Çetin Metin Karakoç, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada halk sağlığının tehdit edildiğini belirterek, yetkililerin sessiz kalmasına tepki gösterdi.

‘İNSAN YAŞAMI BU KADAR UCUZ MU!’

Hanönü’nde Acacia Madencilik’e ait bakır madeninde son iki ayda üçüncü patlama oldu. İlçede yaşayanlar atık borularının şehrin dışına taşınmasını talep ederken, patlamadan sonra alınan numunelerin sonuçlarının şeffaf biçimde açıklanmasını bekliyor. Önceki gece yaşanan patlamanın ilçe jandarma lojmanına 30 metre mesafede olduğunu anlatan Karakoç, “Hanönü’nde insan yaşamı bu kadar ucuz mu!” sorusuyla öfkesini ifade etti.

Boruların neden devamlı olarak gece patladığını merak ettiklerini sözlerine ekleyen Karakoç şöyle devam etti: “Şirket yetkilisi, bir iş dergisindeki beyanında, üretime başladıktan kısa süre sonra bakır cevheri ihracatında birinci sırada olduklarını ve uluslararası standartlarda bir üretim sürecine sahip olduklarını söylüyordu. Ne oldu şu an? Kısa sürede ve birbirlerine yakın noktalarda peş peşe sızıntılar nasıl açıklanabilir? Olan sızıntılardan, kirlenmeden Kastamonu Hanönü’nden, Sinop Boyabat’a, oradan Samsun Bafra’ya kadar yaşam alanları her şeyiyle etkilenebiliyor. Belli periyodlarda toprak, su numunesi alınıp ilçede paylaşılmasını ve bilgilendirme yapılmasını istiyoruz.”

‘ZEHİRLENMEDEN YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Atık borularının içinde taşınan kimyasalların ne olduğunu soran Karakoç, maden yetkililerinin “olmaz” diyerek kestirip attığını ve şehir merkezinden geçen ADT’ye kimyasal madde taşınan boruların acilen şehirden kaldırılmasını talep ettiklerini yineledi. Karakoç son olarak şunları kaydetti: “Şirketin kazanması ülke ekonomisine katkıdır. Fakat havamız, suyumu ve toprağımız kirlenmesin. Zehirlenmeden yaşayabilelim. Bizim mücadelemiz bu yöndedir.”

Maden şirketi 11 Aralık’taki patlamadan sonra yaptığı açıklamada boruların yenilendiğini belirtmişti. Ancak atık borularının tamamında bir değişiklik yapılmadı. Karakoç, değişen boruların arızalı olanlar olduğunu ekleyerek son yaşanan patlamadaki atık borularının eski olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Acacia Madencilik tarafından 2019 yılında faaliyete geçirilen bakır madeninde 18 Kasım 2022, 11 Aralık 2022 ve son olarak 3 Ocak 2023’te üç farklı patlama yaşandı. İlçede yaşayanlar patlamadan sonra, henüz bilmedikleri kimyasalın tarım arazilerini ve su kaynaklarını kirlettiğini öne sürmüştü. Maden şirketi ise yaptığı açıklamada borularda kimyasal yerine su taşındığını belirtmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından numuneler alınmış, sonuçları henüz paylaşılmamıştı. 11 Aralık’taki patlamadan sonra şirket faaliyetlerini durdurarak kent merkezinden geçen boruların yenilendiği yönünde açıklama da yapmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version