Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Babacan: Meclis erken seçim kararı almazsa Erdoğan aday olamaz

Babacan: Enflasyonun sebebi kendileri, marketlere savaş açıyorlar


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs’ı işaret etmesiyle, Erdoğan’ın eski ve yeni seçim yasasına göre adya olup-olmayacağı da tartışma konusu oldu. DEVA Partisi lideri Babacan, Meclis’in erken seçim kararı almaması halinde Erdoğan’ın aday olamayacağını söyledi.

Halk TV’de gündemdeki konulara ilişkin konuşan Ali Babacan, Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına ilişkin bir soruya, “Bizim partimizdeki hukukçuların tamamı ama Türkiye’deki hukukçuların ekseriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci dönemi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla üçüncü bir kez aday olamayacağını söylüyor. Üçüncü bir kez aday olması ancak ve ancak Meclis’in erken seçim kararı almasıyla mümkün Anayasa’ya göre. Hukukçularımızın görüşü çok açık, net olduğu halde eğer biz hiçbir şey yapmazsak o zaman hukukun üstünlüğü ilkesini dikkate alamamış oluruz” şeklinde yanıt verdi.

‘6 NİSAN’DAN ÖNCEKİ HERHANGİ BİR SEÇİME DESTEK VERMEYECEĞİZ’

Babacan 14 Mayıs tarihi için de “14 Mayıs aslında beklenen bir tarihti. Hükümetten şimdiye kadar gelen bilgilerde de 14 Mayıs’ın daha sık anılan bir tarih olduğunu biz duyuyorduk hep. Dolayısıyla sürpriz değil. Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum. Bu seçim kararının iki yöntemi olacak. Erken seçim bu nihayetinde. 18 Haziran’dan önce yapılan her seçim bir erken seçim. Bunun meclis kararıyla erkene seçilmesi bir yol ya da Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla erkene seçilmesi bir yol. Biz altı parti olarak deklare etmiştik, belli bir tarihten yani 6 Nisan’dan önce yapılan herhangi bir seçime Meclis’te destek vermeyeceğiz. Dolayısıyla bu seçim erkene alınacaksa Sayın Erdoğan’ın ülkeyi seçime gönderme imzasını atarak erkene alınması mümkün olacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİR ORTAMDA YSK’NIN NASIL BİR KARAR VERECEĞİNİ TAHMİN ETMEK ZOR DEĞİL’ 

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer hukukun üstünlüğü diye bir şey varsa, hukukun üstünlüğünden bahsediyorsak bizim parti hukukçularımız ve Türkiye’deki hukukçuların geneli aday olamayacağını söylüyorsa yapmamız gereken YSK’ya bir dilekçeyle bunun doğru olmadığını bildirmek. Ama tabii nihai karar YSK tarafından alınacak. Ama böyle bir ortamda YSK’nın nasıl bir karar vereceği tahmin etmek de çok güç değil doğrusu. Biz sadece itirazlarımızın kayda geçmesi için, hukuk devletinin gereğinin yerine gelmesi için bunu yapacağız. Ama YSK’nın bu konuda nasıl bir karar vereceğini herkes tahmin ediyordur sanırım.

Türkiye dışarıdan bakıldığında gerçeğinden daha da kötü görünüyor. Türkiye’de seçimin hala olmasına şaşıran insanlar var burada. Soranlara, ‘Bizim demokrasimiz hasta ama henüz ölmedi, nefes alıyor, dolayısıyla seçim de olur, seçimin sonucuna da herkes razı olur. Seçim sonucuna, halkın iradesine herkes saygı duyar ve gereği neyse de uygulanır’ diyorum. Dışarıdan bakıldığında durumumuz olduğundan daha kötü görünüyor maalesef.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version