ANKARA – AYM’nin Genel Kurulu’nda kapatma davasına dair sözlü beyanda bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’ye dönük propaganda içeren ve hukuk dilinden uzak ithamlarda bulunması dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi, dün verdiği karar ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebini reddetti. AYM, ek süre talebi için HDP’ye 15 gün verirken, esasa ilişkin savunma için de 14 Mart tarihini kararlaştırdı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin Hazine hesaplarına bloke konulması için girdiği gizli tanık arayışının detaylarına dün ulaşılırken, söz konusu kapatma davasının görüldüğü AYM Genel Kurulu’nda Başsavcı Bekir Şahin’in 10 Ocak’ta sözlü beyanlarına erişildi.
HUKUK DİLİNDEN UZAK İFADELER
Beyanlarında iddianameyi tekrar ettiğini belirten Şahin, 15 sayfalık bir konuşma gerçekleştirdi. Şahin, konuşmasında 5 Ocak’ta HDP’nin hazine hesaplarına bloke konulmasına gerekçe olarak gösterdiği gizli tanık ifadelerine dayanan dilekçe içeriğini yineledi. Ayrıca sözlü beyanlarında Şahin’in HDP’ye dönük propaganda içeren ve hukuk dilinden uzak ithamlarda bulunması dikkat çekti.
SOMUT DAYANAKTAN YOKSUN
“Geçmişte de terör örgütünün siyasi kanadı şeklinde faaliyet gösteren, kapatılan partiler ile davalı parti arasında amaç birliği bakımından hiçbir fark yoktur, hepsinin hayali, hepsinin ortak yönü örgüt liderinin emir ve talimatlarıyla kurulup, PKK siyasi kanadı olarak faaliyet göstermeleri ve örgüt liderini meşrulaştırma gayretleridir” ifadelerini kullanan Şahin, söz konusu soyut beyanlarına ise somut dayanak gösteremedi.
ISMARLAMA GİZLİ TANIK
HDP’nin HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP’nin devamı niteliğinde bir parti olduğu söyleyen Şahin, HDP’yi “örgütün siyasi cephesi” olarak suçlarken, bu suçlamaya delil olarak ise, 31 Aralık 2022’de alınan, 3 Ocak’ta AYM’ye sunulan 2 sayfalık gizli tanık beyanlarını gösterdi.
İDDİA VAR KANIT YOK
Şahin, “Örgüt liderinin projesi olarak hayata geçirilen davalı parti” olarak tanımlandığı HDP hakkında, “(…) kuruluşundan bugüne kadar PKK ile arasına mesafe koyan bir tutumuna da rastlanmadığı bilinen bir gerçektir” şeklinde siyasi söylemlerde bulundu. Şahin, HDP Diyarbakır İl Örgütü binası önünde bekletilen ailelere dair HDP’ye dönük yargısal bir süreç işletilmemesine rağmen HDP için “örgütün sözde asker alma dairesi” tabiriyle ithamlarda bulundu.
HDP’Yİ IRKÇILIKLA SUÇLADI
Başsavcı Şahin, konuşmasında HDP il ve ilçe binalarına yapılan hukuk dışı baskınlarda el konulan materyal ve malzemelere değinirken, Türkiye’de Demokratik Cumhuriyet iddiasını her defasında yineleyen HDP’yi “ırk esasına dayalı olarak bölmek” ile suçladı.
AİHM’İN DTP KARARINI ES GEÇTİ
Kapatma davasının siyasi sakilerle açıldığına dair kamuoyundaki genel kanıya tepki gösteren Şahin, “Davayı hukuk zemininden koparma” iddiasında bulundu. Buna rağmen DTP’ye dair AYM kararına işaret eden Şahin, AİHM’nin DTP’nin kapatılması kararı ile ilgili Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararını es geçti.
HDP’Lİ VEKİLLERİN KONUŞMALARI
Sözlü beyanlarında HDP milletvekillerinin ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmalarına yer veren savcı Şahin, bu konuşmalara dayanarak “HDP, PKK/KCK/YPG’nin partisidir” iddiasında bulundu. Hakkında herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı olmamasına rağmen milletvekilliği düşürülen Semra Güzel’in HDP tarafından savunulmasının da rahatsız edici olduğunu söyleyen savcı Şahin, “Davalı partinin gerçek yüzü” ve “İbret verici” sözleri dikkat çekti.
DAVA AİHS’E AYKIRI DEĞİL İDDİASI
Yargıtay Başsavcısı Şahin son olarak, HDP lehine olan AİHM kararlarını tanımadığını ifade ederken, bu yöndeki itirazlara “itibar edilir nitelikte bulunmamıştır” yorumunda bulundu. Ayrıca davanın da AİHS’e aykırı olmadığı konusunda mahkeme heyetini ikna etme çabası görüldü.
MA / Fırat Can Arslan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***