Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Konseyi’nde ‘Terörizmin Finansmanıyla Mücadele’ düzenlemelerinin suistimali konuşuldu: Muhalifleri korumak için yasal düzenleme şart

Avrupa Konseyi’nde ‘Terörizmin Finansmanıyla Mücadele’ düzenlemelerinin suistimali konuşuldu: Muhalifleri korumak için yasal düzenleme şart


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Hizmet Hareketi üzerine yaptığı akademik çalışmalarla ve Youtube yayınlarıyla tanınan Dr. İsmail Sezgin, Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi’nde bugün düzenlenen bir panelde, Terörizmin Finansmanıyla Mücadele yasaları kapsamında muhaliflerin Erdoğan rejimi tarafından nasıl baskı altına alındığını anlattı.

İsmail Sezgin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi kış oturumunda Açık Diyalog Vakfı’nın (Open Dialogue Foundation) ve AKPM Kıbrıs milletvekili Constantinos Efstathiou’nun inisiyatifleriyle düzenlenen “Kara Para Aklamayı Önleme Tedbirleri ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele düzenlemelerinin ulus ötesi bir baskı aracı olarak kötüye kullanılması” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.

Panelden sonra TR724’e konuşan İsmail Sezgin, bu konunun daha fazla mağduriyete yol açmaması için gündeme getirilmesi gerektiğini ve Avrupa ülkelerinin otoriter rejimlerin muhalifler üzerinde baskı kurmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapmaları gerektiğini vurguladı.

Avrupa Konseyi’nde ‘Terörizmin Finansmanıyla Mücadele’ düzenlemelerinin suistimali konuşuldu

Dr. İsmail Sezgin, Avrupa Konseyi’nde konuştu:
Muhalifleri korumak için yasal düzenleme şart @imsezginhttps://t.co/uPSWMYUtKy pic.twitter.com/sULVF3fkni

— Tr724 (@Tr724) January 26, 2023

İsmail Sezgin, 2021 yılında Türkiye tarafından terör örgütü üyeleri arasında listelenmesi ve mal varlığının dondurulmasıyla birlikte Kara Para Aklamayı Önleme Tedbirleri ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele mekanizmalarının kötüye kullanılmasının kurbanlarından biri olmuştu. Türkiye tarafından terör listesine konulması, Sezgin’in Avrupa ülkelerindeki bankalarla olan ilişkilerini de ciddi şekilde etkilemişti.

BASKI, SÜRGÜNDEKİ MUHALİFLERE KADAR UZANDI 

Panelde İsmail Sezgin’in yanı sıra Belarus, Rusya ve Filistin’den bu düzenlemelerden kötü bir şekilde etkilenen insan hakları aktivistleri de yer aldı. Otoriter rejimlerin, muhalifleri baskı altına almak, demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren aktivistlerin çalışmalarını engellemek için bu düzenlemeleri bir silah olarak kullandıklarının altı çizilirken, sürgüne gitmek zorunda kalan aktivistlerin demokratik ülkelerde bile bu düzenlemeler yüzünden banka hesabı açamadığı vurgulandı. Ayrıca, otoriter rejimler altında finansal ihtiyaç içerisinde bulunan mağdurlara ve aktivistlere destek sağlamanın gittikçe zorlaştığı, bu sebeple de insan hakları örgütlerinin kripto para kullanmak zorunda kaldıkları belirtildi.

 

TERÖRÜN FİNANSMANIYLA MÜCADELE DÜZENLEMELERİ KÖTÜYE KULLANILIYOR

Otoriter rejimler, sivil toplum, muhalif örgütler ve yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli ilişkili bireyler de dahil olmak üzere muhaliflerine saldırmak için yerel ve ulus ötesi Kara Para Aklamayı Önleme Tedbirleri (AML) ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele (CFT) düzenlemelerini giderek daha fazla kötüye kullanıyor. Karalama kampanyaları, kara para aklama, ulusal güvenliğe zarar verme, aşırıcılık, terörizm gibi suçların uydurulması, siyasi amaçlı baskılar için yaygın suçlamalar haline gelmeye hızla devam ediyor.

Bu suistimalin sonuçlarından biri de banka hesaplarının kapatılması ve mal varlıklarının dondurulması yoluyla elde edilen mali dışlama ve mülkiyetten yoksun bırakma. Dahası, uluslararası, Avrupa ve ikili hukuki yardım çerçeveleri kötü niyetli hükümetlerin hassas bilgilere (bankacılık verileri dahil) erişimine izin veriyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version