Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Arjantin ve Brezilya’dan dolara ‘rakip’ ortak para girişimi

Arjantin ve Brezilya'dan dolara 'rakip' ortak para girişimi


– Latin Amerika ülkeleri Brezilya ve Arjantin, ortak bir para birimi oluşturmaya hazırlanıyor. Güney Amerika’nın en büyük iki ekonomisi, dünyanın en büyük ikinci para birimi olmaya aday olacak ortak para birimi konusunda çalışmaya başladıklarını duyurdu. Bu hafta Buenos Aires’te yapılacak bir zirvede tartışılacak olan ortak para birimine diğer Latin Amerika ülkeleri de davet edilecek.

‘GÜNEY’Lİ PARA BİRİMİ:SUR

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılacak toplantıda, yeni para biriminin bölgesel ticareti nasıl artırabileceğine ve Amerikan dolarına bağımlılığı nasıl azaltabileceğine odaklanılacak. Brezilya’nın, para birimine “sur” (güney) adının verilmesini önerdiği belirtiliyor.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, Financial Times’a verdiği demeçte, söz konusu toplantıda “Mali konulardan ekonominin büyüklüğüne ve merkez bankalarının rolüne kadar her şeyi etraflıca içeren ve ortak para birimi için gerekli olan parametreleri belirleyecek çalışmalara başlama kararı aldıklarını” belirtti.

LULA’NIN ZİYARETİ KAPSAMINDA AÇIKLAMA BEKLENİYOR

İki ülke 2019’da da benzer bir girişim için temasta bulunmuş ancak Brezilya merkez bankasının mesafeli tutumu nedeniyle proje rafa kalkmıştı. Ortak para birimi çalışmalarıyla ilgili resmi duyurunun, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın bugün başlayacak Arjantin ziyareti sırasında yapılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version