Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Antik Maya uygarlığının ‘süper karayolları’ son teknoloji ile ortaya çıktı

Antik Maya uygarlığının 'süper karayolları' son teknoloji ile ortaya çıktı


– Bilim insanlarının son teknolojiyi kullanarak yaptığı bir araştırma 417’si daha önce bilinmeyen yaklaşık bin antik Maya uygarlığı yerleşiminin birbiriyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar Meksika’nın güneyi ve Guatemela’nın kuzeyindeki sık ormanlık alanlarda bin yıl boyunca gizli kalan birbiriyle bağlantılı yapıların “dünyanın ilk karayolu ağı” olabileceğini söyledi.

3 bin yıllık Maya yerleşim merkezleri ve onlarla bağlantılı altyapıları kapsayan son keşif Guatemala’nın FARES Antropolojik Araştırma Vakfı’ndan bir ekip tarafından LIDAR teknolojisi kullanılarak yapıldı. “Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” anlamına gelen LIDAR, lazer ışınlarını kullanarak, nesnelerin, ölçüm aleti arasındaki uzaklığını ölçmeye yaran bir uzaktan algılama teknolojisi. Işık hızında çalışması dolayısıyla ölçüm yaptığı alanı çok hızlı bir şekilde, yüksek doğrulukla ölçebilmekte.

Araştırmacılar bulundukları uçaklardan LIDAR kullanarak sık ormanlık alanlara sinyal gönderdi ve yoğun bitki örtüsünün altındaki antik yapıları haritaladı. Elde edilen veriler araştırmacılara göre “antik dünyanın taş kullanılarak inşa edilen “ilk karayolu ya da süper karayolu” sistemini de ortaya çıkardı.

Şimdiye kadar yaklaşık 177 km geniş yol ortaya çıkarıldı. Bazıları yaklaşık 40 metre genişliğinde ve yerden beş metre yüksekliğinde.

Guatemala’nın kuzeyindeki Peten ormanından güney Meksika’nın Campeche eyaletine uzanan araştırma kapsamında bilim insanları ayrıca piramitler, top oyun sahaları ve rezervuarlar, barajlar ve sulama kanalları dahil olmak üzere önemli su mühendisliği yapıları belirlediler.

Araştırmanın başındaki isim Richard Hansen “Bütün bunlar aynı anda yaşanan ekonomik, politik ve sosyal karmaşıklığı gösteriyor” dedi.

MÖ 1000 ve MÖ 350 tarihlerine ait son bulgular Klasik Maya döneminden önce. Klasik dönem öncesi merkezlerin çoğunun bugün El Mirador olarak anılan metropolis tarafından kontrol edildiği düşünülüyor. Bu dönem Maya uygarlığının zirveye ulaştığı ve Meksika ile Ora Amerika’da çok sayıda kent kurduğu dönemden yaklaşık 500 yıl önceye tarihleniyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version