Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altılı Masa’nın yeni ‘başörtüsü’ teklifi ortaya çıktı: Laiklik rötuşu

Altılı Masa'nın yeni ‘başörtüsü’ teklifi ortaya çıktı: Laiklik rötuşu


CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu “Altılı Masa”nın 9 saat süren son toplantısında toplantısından sonra yapılan açıklamada ”başörtüsü teklifinde yapılacak düzenlemeler de masaya geldi, toplantıdan “yeni bir başörtüsü teklifi çalışılması” kararı çıktı.

Cumhuriyet’ten Gamze Kolcu, muhalefetin söz konusu çalışmada esas alacağı taslak metni haberleştirdi. Yeni teklif çalışması özetle şöyle:

  • Başörtüsünün, “dini inancı” ifadesi kullanılmadan güvence altına alınmasının daha doğru olacağı kaydedilirken, söz konusu ifade olmadığında hem laikliğin güçleneceği hem de inanç sorgulaması yapılmasının önüne geçileceği değerlendiriliyor.
  • ‘Maddede yer alan “dini inancı” ifadesi “laikliğe aykırı olduğu” gerekçesiyle tekliften çıkarılacak. Başörtüsünün, “dini inancı” ifadesi kullanılmadan güvence altına alınmasının daha doğru olacağı kaydedilirken, söz konusu ifade olmadığında hem laikliğin güçleneceği hem de inanç sorgulaması yapılmasının önüne geçileceği değerlendiriliyor.
  • ‘Başörtüsü takmayan kadının “dinsiz” olarak yaftalanabileceğine de dikkat çekilirken başörtüsüne “inancı gereği” şeklinde bir çerçeve çizilmesinin sakıncalarına işaret ediliyor. Farklı dinler, farklı inançlar ve dini nedenler dışında başörtüsü takanlar da göz önünde bulundurulacak.
  • Muhalefetin teklifinde “dini inancı” ve “tercih ettiği” ifadeleri yer almayacak
  • Muhalefet aile düzenlemesine ise teklifinde yer vermeyecek. (Kaynak)

Kaynak:

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version