Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’li Yavuz yine sahnede: ‘Erken seçim’ değil seçim tarihinin güncellenmesi

AKP’li Yavuz yine sahnede: ‘Erken seçim’ değil seçim tarihinin güncellenmesi


AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, seçim tarihinin öne alınmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yönelik eleştirilere cevap verdi.

Yavuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi ‘mevsimsel şartlardan dolayı öne alınabileceğine’ yönelik açıklamasıyla ilgili basın ve sosyal medya yer alan eleştirileri cevapladı. Yavuz,  “Seçimler, mevsimsel şartlar sebebiyle çok az öne alınacaksa bunun adı ‘erken seçim’ değil, ‘seçim tarihinin güncellenmesi’ olur. Salt mevsimsel şartlar sebebiyle, seçimlere katılım düşük olmasın ve her seçmen iradesini sandığa yansıtabilsin diye seçimler çok kısa bir süre öne alınacaksa bu durum ‘erken seçim’ olarak asla nitelendirilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Erken seçim kavramının hükümet oluşturmanın zorlaştığı dönemlerde, seçimlere birkaç yıl kalmasına rağmen seçimlerin yapılması durumunu ifade eden bir kavram olduğunu iddia eden Yavuz, şu an böyle bir durum olmadığını ifade etti.

Serbest Görüş:

Yavuz, “Sonuç olarak, okulların kapanması, mevsimlik işçi hareketleri gibi bir kısım mevsimsel şartların ortaya çıkarttığı zorluklar nedeniyle seçimler çok kısa bir süre öne alınacaksa bu durumu ancak ‘seçim tarihinin güncellenmesi’ olarak tanımlayabiliriz” dedi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE KİMSE KİMSEYİ FESHEDİP ORTADAN KALDIRAMAZ’

“Seçim tarihinin güncellenmesi’ konusunda bir karar verilmesi halinde bu hem Anayasal ve hem de yasal ifadeyle ‘seçimlerin yenilenmesi’ işi olur. Yani ‘fesih’ olmaz” değerlendirmesini yapan Yavuz, şunları aktardı:

“Zira bilinmelidir ki Cumhurbaşkanlığı Sisteminde kimse kimseyi feshedip ortadan kaldıramaz. Sadece seçim kararı alan erk kendisiyle birlikte diğer erki de seçime götürür. Anayasamıza göre bu yetkiyi ya üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla TBMM ya da Cumhurbaşkanı kullanabilir. Söz konusu bu yetkinin gerek TBMM ve gerekse Cumhurbaşkanı tarafından kullanılması halinde, Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.”

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version