Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AFP’ye konuşan Batılı diplomattan Altılı Masa eleştirisi: Çok dağınıklar, programları ne?

Kulis: Altılı Masa'da üç başlıkta 'ihtilaf' var, Saadet Partisi İstanbul Sözleşmesi'ne şerh koydu


– Dünya basınının, gözü, Türkiye’de 2023 yılında düzenlenecek olan seçimlerde. Son olarak Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’ye dair analiz yayımladı. Muhalefetin adımlarını mercek altına alan “Türkiye’nin didişen muhalefeti Erdoğan’a karşı birlik arayışında” başlıklı analizde, son dönemdeki tartışmalara ve çeşitli görüşlere yer verildi.

Ajansa konuşan Batılı bir diplomatın Altılı Masa’ya yönelik sözleri ise dikkat çekti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan diplomat “Türkiye’de muhalefet çok dağınık görünüyor” ifadelerini kullanarak “Programları ne?” diye sordu.

‘MUHALEFET İÇİN ZAMANLAMA DAHA İYİ OLAMAZDI’

AFP ise analizde, “Dışarıdan bakıldığında, Türkiye’nin parçalı muhalefetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki 20 yıllık kontrolüne haziranda yapılması planlanan seçimlerde son vermesi için zamanlama bundan daha iyi olamazdı” diyerek şöyle devam etti:

“Enflasyon kontrol edilemiyor, Erdoğan’a destek oranları düştü ve İslami kökenli partisinin muhalefeti kovuşturup siyasi rakiplerini saf dışı bırakmak için mahkemeleri kullanmasına karşı öfke birikiyor. Müttefik olan altı muhalefet partisi ise bunun yerine politika ve stratejiden, 68 yaşındaki Erdoğan’a karşı hangi adayı çıkaracaklarına kadar her şey üzerinde didişirken, vakitleri daralıyor.”

Analizde, “Erdoğan’ın başarı formülü -laik ya da dindar, etnik açıdan Türk ya da Kürt, milliyetçi ya da liberal- Türkiye’nin çok yönlü toplumunun kesimlerini, seçim kazanmayı sürdürebilmek için yeterli oranda biraraya getirme becerisine dayanıyordu. İlk yılında patlama yapan ekonomi de buna yardımcı oldu” denildi.

‘ERDOĞAN’IN YENİLMEZLİK HALESİ DARMADAĞIN OLDU’

AFP, “2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra artan hükümet baskısı ve ekonomik kriz nedeniyle iktidara yönelik öfkenin arttığı” yorumunu yaparken, 2019 yerel seçimlerinde Erdoğan’ın ‘yenilmezlik serisinin’ bozulduğunu belirtti. Ajans, muhalefetin bu süreçte görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp yerel seçimde “sadece Erdoğan’ın müttefiklerini koltuklarından etme” görevinde birleştiğini yazdı; üç büyük şehirde belediye başkanlıklarının alınmasının “Erdoğan’ın siyasi yenilmezlik halesinin darmadağın edildiği” yorumu yaptı.

“Şimdi bunu en baştan yeniden yapmak istiyorlar” diyen AFP, dış politika yorumcusu Aaron Stein’in şu görüşlerine yer verdi: “Altı parti tek bir şeyde birleşmiş durumda, o da Erdoğan’a karşı muhalefet. Daha derine inerseniz, farklılar. Fakat politikaları hakkında konuşmak zorunda değiller. Kampanya bunun yerine, farklılıkları maskeleyen basmakalıp sözlere odaklanabilir.”

‘KİŞİSEL REKABETLER’

AFP’nin haberinde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hapis cezası ve siyaset yasağı verilen gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Berlin’de olması ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in hızla İstanbul’a gelmesi üzerine yaşanan iç tartışmalara da yer verildi. AFP, bu süreçte “muhalefetin içindeki rekabetin ifşa olduğunu” yazdı.

Haberde, İBB hakkında bir de ‘terör’ soruşturması açıldığı hatırlatılarak, “İmamoğlu’nun anketlerde Erdoğan’ı geçmesine rağmen adaylığını aşırı derecede riskli olduğu” belirtildi. Stein ise İmamoğlu’na karşı yargı üzerinden atılan adımları “Erdoğan’ın, kaybetmemeyi garanti altına almak için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunun göstergesi” diye niteledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version