Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan’ın eski kadın siyasetçilerinden Mürsel Nebizade evinde öldürüldü

Afganistan'ın eski kadın siyasetçilerinden Mürsel Nebizade evinde öldürüldü


2021 yılının ağustos ayında Taliban’ın zorla yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da ülkenin eski milletvekillerinden 32 yaşındaki Mürsel Nebizade adlı kadın siyasetçi başkent Kabil’deki evinde korumasıyla birlikte öldürüldü. Afganistan polisi pazar günkü saldırıda Nebizade’nin ikinci korumasıyla erkek kardeşinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırının sebebi ve saldırganın kimliği henüz bilinmezken, Kabil polis sözcüsü Halid Zadran, dün silahlı saldırıyla ilgili inceleme başlatıldığını söyledi. The Guardian’da yer alan habere göre Nebizade’nin üçüncü korumasının olayın ardından mücevher ve para çalarak kaçtığı da iddia edildi.

TALİBAN’IN KABİL’İ ELE GEÇİRMESİ SONRASINDA ÖLDÜRÜLEN İLK ESKİ MİLLETVEKİLİ

The Guardian’ın haberine göre Nebizade, Taliban yönetime geldiğinden bu yana ülkede öldürülen ilk milletvekili. Nebizade Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkede kalan nadir kadın milletvekillerinden biriydi ve Taliban’a yönelik muhalefetiyle tanınıyordu. Eskiden parlamentoda savunma komisyonunun üyesi olan Nebizade’nin ölümünü, eski çalışma arkadaşları da üzüntüyle karşıladı. Eski milletvekillerinden Meryem Süleymanil “O gerçek bir öncüydü. Güçlü, inandığı şeyler için sesini yükselten bir kadındı. Afganistan’dan ayrılma şansı verilmesine rağmen, kalmayı ve halkı için savaşmayı seçti” dedi. Avrupa Parlamentosu üyesi Hannah Neumann da “Üzgünüm, sinirliyim ve tüm dünyanın bilmesini istiyorum. O karanlıkta öldürülmüş olabilir ama Taliban, cinsel ayrımcılık sistemini güpegündüz kurdu” dedi.

Nebizade, 2018’de Kabil’i temsil etmek üzere seçilmiş ve Taliban yönetimi devralana kadar görevde kalmıştı. Aynı zamanda Parlamento Savunma Komisyonu’nun üyesi olan Nebizade özel bir sivil toplum kuruluşu olan İnsan Kaynakları Geliştirme ve Araştırma Enstitüsü’nde de çalışmıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version