Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan’da dondurucu soğuk: 124 kişi ve 70 bin hayvan öldü

Afganistan'da dondurucu soğuk: 124 kişi ve 70 bin hayvan öldü


– Afganistan son on yılın en soğuk kışını geçiriyor. İktidardaki Taliban’ın Afet Yönetim Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre -34 dereceye varan soğuklar sebebiyle son iki haftada 124 kişi ve 70 bin hayvan öldü. Kar nedeniyle, özellikle dağlık bölgelerdeki köy yollarının büyük çoğunluğunun ulaşıma kapandığı ve yolda kalan araçlarda ölenler olduğu açıklandı.

Ülkede, Taliban yönetiminin yardım kuruluşlarında kadınların çalışmasını yasaklamasının ardından pek çok yardım kuruluşu çalışmalarını askıya aldığı için insani kriz kapıda. Hükümetten yapılan açıklamada, ölümlere rağmen karardan geri adım atılmayacağı belirtildi. Öte yandan Birleşmiş Milletler, binlerce hayvanın ölmesi sebebiyle Afganistan genelinde 21 milyon 200 bin insanın sürdürülebilir gıda ve tarım ürünü yardımına ihtiyaç duyduğunu açıklandı

HELİKOPTERLER BİLE BAZI BÖLGELERE ULAŞAMADI

Dondurucu soğuklarla ilgili açıklama yapan Afet Yönetimi Bakan Yardımcısı Molla Muhammed Abbas Akhund “Afganistan’ın birçok bölgesinin artık tamamen karla kaplı olduğunu” ve “arama kurtarma için sevk edilen askeri helikopterlerinin dağlık bölgelere erişemediğini” söyledi.

ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOBAN VE KÖYLÜLERDEN OLUŞUYOR

Bakan Yardımcısı, “10 gün içinde sıcaklıkların yükselmesinin beklendiğini ancak ölü sayısının artmasından endişe edildiğini” sözlerine ekledi. Molla Akhund, “Soğuktan hayatını kaybedenlerin çoğunun çoban veya kırsal kesimde yaşayan insanlar olduğunu ve bu insanların sağlık hizmetlerine erişimleri olmadığını” söyledi.

TALİBAN REJİMİ KADINLARIN ÇALIŞMA YASAĞI KONUSUNDA ISRARCI

Molla Akhund kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışma yasağıyla ilgili de konuştu. Uluslararası toplumun Afganistan’ın İslami kültürünü kabul etmesi gerektiğini öne süren Akhund, “Yeteri kadar erkeğin kurtarma çalışmalarında görev aldığını ve kadınların çalışmasına gerek olmadığını” iddia etti. İnsani kriz riski taşıyan ülkede uluslararası yardım kuruluşları söz konusu yasağın acilen kaldırılması için temasların sürdüğünü duyurdu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version