Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti: İmralı’daki hukuksuzluktan Bozdağ sorumludur


ANKARA – PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesinin nedenini “derin bir Kürt düşmanlığı” olarak tanımlayan HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “İmralı’da uygulanan hukuksuzluktan Adalet Bakanı Bozdağ sorumludur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi ve uygulanan ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılması için başlattığı Adalet Nöbeti, 22’nci gününde devam etti. HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Mahmut Toğrul, Ömer Öcalan, Zeynel Özen, Dilan Dirayet Taşdemir, Celadet Gaydalı, Züleyha Gülüm ve Kemal Peköz, “İmralı’da hukuk uygulansın”, “Tecrit insanlık suçudur” dövizleri taşıyarak, Meclis önünde açıklama yaptı. 

 

Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Bu ülke bir hukuk devletiyse, kanunlar ve yasalarla yönetiliyorsa, bu ülkenin tabii olduğu bir anayasa varsa, bunun elbette her yerde uygulanması gerekiyor. Kişilere, bir lastik gibi nereye çekmek isterseniz çekeceğiniz bir yöntemi uygulayamazsınız. Bakın İmralı’da Sayın Öcalan’ın yanında bulunan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım’dan 22 aydır haber alamıyoruz” dedi.

 

OLUMLU YA DA OLUMSUZ DÖNÜŞ YOK 

 

Aile ve avukat başvurularının sonuçsuz kaldığını ifade eden Öcalan, “Adalet Bakanı’nın çıkıp bir açıklama yapması gerekiyor, izahata muhtaç durumdur. Zaman zaman tecrit ağırlaştırılmıştır ama 22 ay önce İmralı ile gerçekleşen iletişim kısa bir telefon görüşmesidir. 4-5 dakikalık bir telefon görüşmesidir. O da mevzuata uygun olmayan bir yöntemle gerçekleştirilmiştir. Aile, 25 Mart 2021’de Urfa Adalet Sarayı’na çağrılmıştır. İmralı’dan bir telefon bağlanmıştır, kardeşiyle 4-5 dakikalık yapılan bir görüşme ve bu görüşme kesilmiştir. Orada Sayın Öcalan’ın belirttiği durumu tekrar kamuoyuna sunmak isteriz; ‘Bu mesele siyasi bir meseledir, hukuki bir meseledir, burada hukuki sorunlar vardır, bir an önce avukatların buraya gelmesi gerekiyor.’ O görüşmenin özeti buydu. ‘Devlet yanlış yapıyor, bu yanlışa kimsenin ortak olmaması gerektiği’ telkininde bulunmuştur. Bakınız aile olarak her hafta rutin olarak başvuru yapıyoruz. Ama başvurularımız maalesef bir boşluktadır. Karşımızda muhatap yoktur. Ne olumlu ne de olumsuz bir geri dönüş vardır” ifadelerine yer verdi.

 

‘ÇÖZÜM WASHINGTON’DA DEĞİL’

 

HDP eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruları hatırlatan Öcalan, başvuruların neden sonuçsuz bırakıldığını sordu. Öcalan, “AKP-MHP faşizmi bu ülkenin hukuk sistemi kurumsal yapısını alt üst etmiştir, yasaları kendine göre yorumlamıştır. Büyük bir keyfiyet ve hukuksuzluk söz konusudur. Elbette buradaki meselenin Kürt sorunuyla ilgili olduğunu biliyoruz. Yakıcı ve derin sorunların yaşandığını biliyoruz. Yıllardır yaşanan acıların gerçekliğini biliyoruz. 40 yılı aşan bir çatışmalı sürecin farkındayız, halkımızda farkında. Binlerce köy boşaltılmıştır, binlerce insan iki taraftan da hayatını kaybetmiştir. Biz bu meselenin demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesini savunan büyük bir partiyiz. Bunun mücadelesini yürütüyoruz, doğru adresi gösteriyoruz hükümete. Bu meselenin çözümü Washington’da, Amerika’da değil, Moskova’da, Rusya’da değil, ya da Soçi’de yapılan toplantılarda değildir. Ya da komşu ülkelerle yapılan ortak operasyonlarda değildir. Bu sorunların muhatapları bellidir, yakıcı bir sorundur, insanlar yaşamını yitirmektedir. Büyük ölümler yaşanmaktadır” diye aktardı.

 

‘SAYIN ÖCALAN’IN HUKUKUNU SAVUNUYORUZ’

 

AKP-MHP iktidarının ölümlerden siyaset devşirdiğine dikkat çeken Öcalan, “Çözüm için adım atılması gerek” dedi. Öcalan, şöyle devam etti: “2013-2015’te devlet kimi görüşmeler gerçekleştirdi, partimizin de tarafı olduğu heyetler oluşturuldu, bu heyetler İmralı’da Sayın Öcalan ile görüşmeler yaptı. MİT’ten, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’ndan isimler gitti. Şimdi bunlar olmamış gibi hareket eden bir hükümet var. 2009-2015 yılları arasındaki Oslo görüşmeleri ve 2013-2015’te yapılan görüşmelerini görmezden gelmemiz isteniyor. Birçok sorun olmasına rağmen en azından 2013-2015 sürecinde insanlar yaşamını yitirmedi. Bu halkın evlatlarının tırnağına zarar gelmedi. İşte biz bunu savunuyoruz, çözümü, demokrasiyi, özgürlükleri savunuyoruz. Tabi ki Sayın Öcalan’ın hukukunu da savunuyoruz.

 

‘YASALAR NEDEN İMRALI’DA UYGULANMIYOR?’ 

 

Yasalar neden İmralı’da uygulanmıyor? Aileler neden görüşe gidemiyor? Avukatlar neden görüşmelerini yapamıyor? Burada derin bir Kürt düşmanlığının olduğunun farkındayız ama çözüm burada değildir. AKP, iktidarda kalmak için her şeyi kendi denetimine almak istiyor. Dönem dönem bazı sorunları derinleştirmek istiyor. Ama bu mesele seçimlere, siyasal güncel meselelere indirgenmeyecek kadar ciddi bir meseledir. Biz devlet ciddiyetiyle bu meseleye yaklaşılmasını istiyoruz. Bunun talebinde bulunuyor, bunun mücadelesini yürütüyoruz. HDP vekilleriyle o yüzden 22 gündür Adalet Nöbeti tutuyor, sorunları derinleştirmek isteyen AKP’ye karşı çözümler öneriyor.

 

Taleplerimiz meşru ve yasaldır. Kimseden lütuf beklemiyoruz. Bu ülkenin infaz mevzuatında ne varsa onu uygulayın diyoruz. Adalet Bakanlığı’na çağrımız var; kurumsal olarak Adalet Bakanlığı, İmralı’da uygulanan hukuksuzluktan, yaşanacak her türlü olumsuz durumdan sorumludur. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bundan sorumludur, başvurularımıza dahi cevap verememektedir. Bir an önce kanunların uygulanmasını istiyoruz. Bunun için mücadelemizi yürüteceğiz. İmralı’daki tecridin bütün toplumu rehin almasına izin vermeyeceğiz.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version