Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de Temsilciler Meclisi düğümü çözülemiyor: 11’inci turda da başkan seçilemedi

ABD'de Temsilciler Meclisi düğümü çözülemiyor: 11'inci turda da başkan seçilemedi


– ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde başkanlık seçimi düğümü çözülemiyor. Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy partinin sağ kanadı ile yaşadığı ayrılık sebebiyle 11’inci turda da seçilemeyerek tarihe geçti.

Akşam saatlerine kadar süren 11’inci turda McCarthy 200 oyda kalırken, kendisine destek vermemekte ısrarcı olan 12 Cumhuriyetçi vekil, Temsilciler Meclisi üyesi Byron Donalds’tan yana kullandı. Yedi Cumhuriyetçi üye ise Kevin Hern’e oy verdi. Azınlıktaki 212 Demokrat üyenin tamamı parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam etti.

8 Kasım 2022’deki ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisi’nin 3 Ocak’ta yeni yasama dönemine başlaması bekleniyordu. Temsilciler Meclisi başkanlığı için yeni tur oylamanın bugün yapılması bekleniyor.

YASAMA DURDU

Temsilciler Meclisi başkanının seçilememesi nedeniyle üyeler yemin edemediği için Kongre’nin bir kanadı hâlâ faaliyete başlayamadı. Bu nedenle, ABD’de yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana organdan oluşan federal devletin yasama organı durma noktasına geldi.

Kongre üyeleri yemin edemediği için yasama organı fiilen çalışamaz halde bulunuyor. Bu durum, ABD kamuoyunda ‘demokrasinin sınanması’, ‘kişisel siyasi ihtirasların ülkenin çıkarlarının önüne geçmesi’ şeklinde yorumlanıyor.

CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Gallagher, “İstihbarat Komitesi’nde yer almasına rağmen, Temsilciler Meclisi güvenlik görevlilerinin, ‘henüz izni olmadığı’ gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı’nın da olduğu bir toplantıya girmesine izin verilmediğini” söyledi. Öte yandan, çok sayıda Cumhuriyetçi Kongre üyesi, meclis başkanı seçilemediği için “Biden yönetiminin denetimsiz kaldığını” savunuyor.

CUMHURİYETÇİLER BÖLÜNDÜ

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “McCarthy’e oy verin” çağrılarına rağmen kendisinin sıkı destekçisi olan bir grup Cumhuriyetçi üye, aksi yönde oy kullanmaya devam ediyor. 20 kadar Muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy’i “müesses nizamın adamı” olmakla itham ederek, bütçe, vergiler, sınırların korunması ve Kongre’deki vekillerin görev süresi gibi hususlarda desteklemeyeceklerini açıkladı.

Salı günü yapılan ilk oylamada Cumhuriyetçilerin 203’ü MacCarthy, 10’u Andy Biggs’e oy vermişti. Daha sonraki oylamalarda Byron Donalds’a oy veren Cumhuriyetçilerin birkaçı son üç oylamada haklarını Kevin Hern’den yana kullandı.

BAŞKAN SEÇİLENE KADAR OYLAMALAR SÜRECEK

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı, devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra protokolde üçüncü sırada yer alması bakımından önem arz ediyor. Temsilciler Meclisi, başkanını seçmeden çalışmaya başlayamıyor. Temsilciler Meclisi üyelerinin yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğu elde edene kadar oylamaya devam etmesi bekleniyor.

218 ÜYENİN OYU GEREKİYOR

435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde halihazırda Cumhuriyetçiler 222, Demokratlar 213 koltuğa sahip. Ancak Demokratlara ait birsandalye, Virginia’dan seçilen Demokrat siyasetçi Donald McEachin’in 28 Kasım 2022’de ölmesi üzerine boş kalmıştı. McCarthy’nin başkan seçilebilmesi için Meclis üyelerinin yarısı olan 218 üyenin oyunu alması gerekiyor. Ancak bu baraj her bir temsilcinin bir üyeyi oylaması halinde geçerli. Örneğin altı üye oylamada çekimser kalırsa, mevcut vekil sayısı 434 olan mecliste çoğunluk için gereken oyun 218 değil, 214 olması gerekiyor. (AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version