Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Joe Biden’ın ofisinden yine gizli belge çıktı

ABD Başkanı Joe Biden'ın ofisinden yine gizli belge çıktı


– ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın, evinde gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle soruşturma altında olduğu bir dönemde Başkan Joe Biden’ın da başı gizli belgelerle dertte. Biden’ın başkan yardımcılığı döneminden kalma bazı gizli belgelerin eski ofisinde bulunmasından sonra, ikinci bir grup gizli belgeye daha ulaşıldığı belirtildi. Bu durumun, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin Demokratlar üzerindeki baskıyı artırmasına yol açması bekleniyor.

İLK GRUP KONGRE SEÇİMLERİNDEN ÖNCE BULUNDU

İlk gizli belgelere, Biden’ın Barack Obama dönemindeki başkan yardımcılığı sonrasında kısa süreliğine ofisinin bulunduğu, kendisine bağlı düşünce kuruluşu Penn Biden Merkezi’nde ulaşıldığı belirtilmişti. Belgelerin, istihbarat notlarının yanı sıra Ukrayna, İran ve İngiltere hakkındaki brifinglere ait olduğu öne sürülmüştü. Bunların kasım ayında, Kongre seçimlerinden önce bulunduğu doğrulansa da, Amerikan kamuoyu bu durumdan yeni haberdar olmuştu. Biden’ın kendisi ise bu duruma şaşırdığını savunmuştu.

SAYISI VE GİZLİLİK DÜZEYİ BELLİ DEĞİL

Bu gizli belgelerle ilgili soruşturma açılmasının ardından, Biden’ın hukuk ekibinin yeni bir grup gizli belgeye daha ulaştığı belirtildi. Amerikan basınındaki haberlere göre, yeni bulunan belgelerin gizlilik düzeyi, sayısı ve nerede bulundukları henüz belli değil. Ancak Biden’ın Ocak 2017’de başkan yardımcısıyken kullandığı ofisten taşındığı sırada ‘yanlışlıkla’ kutulara yerleştirilmiş olabileceği belirtiliyor.

‘KASIM AYINDAN BERİ ARAŞTIRILIYOR’

Amerikan televizyon kanalı NBC News’a isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir kaynak, Biden’ın başkan yardımcılığı sonrasında kullandığı ofislerde gizli belgeler olup olmadığına dair kasım ayından beri araştırma yapıldığını belirtti.

İSTİHBARAT KOMİSYONU BRİFİNG TALEP ETTİ

Senato İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat başkanı Senatör Mark Warner dün yaptığı açıklamada, “bulunan ilk belgelerle ilgili brifing talep ettiğini” söyledi. Komisyon’un Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Senatör Marco Rubio’nun sözcüsü ise gizli belgelere erişim talebinde bulunduklarını açıkladı.

BIDEN ‘ŞAŞIRDIĞINI’ SÖYLEMİŞTİ

Beyaz Saray Pazartesi günü, 2 Kasım’da Biden’a bağlı bir düşünce kuruluşunda Obama yönetimine ait olduğu anlaşılan ve ‘gizli’ damgalı ‘az sayıda belgenin’ bulunduğunu doğrulayan bir bildiri yayınlamış, belgelerin Ulusal Arşiv Dairesi’ne teslim edilerek incelemeye alındığını belirtmişti.

Belgelerle ilgili Konuşan Biden, “Bir zamanlar kullandığı bir düşünce kuruluşu ofisinde gizli belgelerin bulunduğunu öğrenince şaşırdığını” söylemişti. ABD Başkanı, “Neler olup bittiğine ilişkin bir inceleme yapılması için kendisinin ve ekibinin tam bir iş birliği içinde olacağını” belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version