Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Joe Biden ilk kez Meksika sınırını ziyaret etti

ABD Başkanı Joe Biden ilk kez Meksika sınırını ziyaret etti


– ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği 2022’nin ocak ayından bu yana ilk kez Meksika sınırını ziyaret ederek aralık ayında göçmen akını sebebiyle olağanüstü hal ilan edilen sınır şehri El Paso’da incelemelerde bulundu. Biden’ın sınıra yaptığı gezi, ABD’de Yüksek Mahkeme’nin pandemi döneminde göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak için uygulamaya konan ’42’nci maddenin’ süresiz olarak yürürlükte kalmasına karar vermesinin ardından geldi.

CUMHURİYETÇİ VALİ KARŞILADI

Biden’ı karşılayan heyette, sınırdan gelen göçmenleri Washington DC gibi Demokrat eyaletlere otobüslerle göndermesiyle bilinen Teksas Valisi Cumhuriyetçi Greg Abbott da yer aldı. Merkezi hükümetin finanse ettiği El Paso Göçmen Hizmetleri Merkezi’ni ziyaret eden Biden, ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği yetkilileriyle ve yerel yöneticilerle de görüştü.

BIDEN YENİ GÖÇMEN PROGRAMI AÇIKLAMIŞTI

El Paso’da, ABD’ye giriş yapan göçmenlerin yoğun şekilde kullandığı Meksika’yı ABD’ye bağlayan Amerika Köprüsü’nü ve göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için inşa edilen duvarı ziyaret eden Biden geçen hafta, ekim ayında yürürlüğe giren bir insani yardım programı kapsamında yürütülecek yeni bir program açıklamıştı.

Buna göre, Küba, Nikaragua, Haiti ve Venezuela’dan karayoluyla gelen göçmenler sınırda bekletilmeye ve sınır dışı edilmeye devam ederken havayoluyla ABD’ye giden göçmenler için prosedürler hafifletilecek. Plana göre, havayoluyla gelen ve ABD’de kendilerine sponsor olabilecek bir kişi gösterebilen göçmenler iki yıllık çalışma izni almaları sağlanarak ülkeye kabul edilecek. ABD’nin bu yöntemle her ay yaklaşık 30 bin göçmen kabul etmesi bekleniyor.

Buna karşılık, politika, ABD makamlarının sınırı düzensiz bir şekilde geçen bu dört ülkenin sakinlerini Meksika’ya göndermelerine ve programa erişimlerini engellemelerine izin veriyor. Yönetime göre Meksika, dört ülkeden sınır dışı edilen 30 bin kişiyi bir ay içinde kabul etmeyi kabul etti.

BIDEN SEÇMEN DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR

Ancak Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Joe Biden’ın söz konusu politikalarını eleştirmeye devam ediyor. Daha önce Biden’ı “göçmen yasalarını uygulamamakla” suçlayan Teksas Valisi Greg Abbott Biden’a hitaben kaleme aldığı mektupta, “ABD’yi işgale karşı korumak için yürürlükte olan yasaları uygulamayarak Anayasal yükümlülüğünüzü yerine getirmediniz” dedi. Gazetecilerin mektuba ilişkin sorusu üzerine Biden, “mektubu henüz okumadığını” dile getirdi.

Göçmen politikaları nedeniyle seçmen desteği azalan Biden, sınırda yaptığı temasların ardından Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Meksika’ya geçti. Başkent Mexico City’de düzenlenen toplantının gündeminde uyuşturucu kartelleriyle mücadele ve göçmen krizi olacak. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version