Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

900 milyon liralık akaryakıt tesisine icra yolu gözüktü

900 milyon liralık akaryakıt tesisine icra yolu gözüktü


Dinçer GÖKÇE


Türkiye LPG sektörünün güçlü aktörlerinden Yurtgaz Grubu, 2 yıl kadar önce mali darboğaza girdi. Şirket, 600 milyon lirayı bulan borçlarını ödemede güçlük çekti. Bu süreçte, grubun en önemli varlığı olan Hatay Erzin’deki tesisinin satışı gündeme geldi.

Yürütülen bir dizi görüşme sonrası dev tesisin satışı için, uluslararası petrol ticaretinin önde gelen şirketlerinden Bayegan Grubu’yla el sıkışıldı. İddiaya göre, tarafları bu süreçte, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş’nin eski Genel Müdürü Mutlu Gül bir araya getirdi. Bir dizi görüşme sonrası, taraflar tesisin satışı için 47,5 milyon dolarlık bedel üzerinden el sıkıştı.

BANKA DAVACI OLDU

Satış bedelinin Yurtgaz’a ödenmediği iddiasına ilişkin taraflar arasında ‘tapu iptal davası’ devam ederken, kritik bir davanın da QNB Finansbank tarafından açıldığı anlaşıldı. İstanbul Anadolu 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, davalı konumda Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş. ile tesisi devralan Bayegan Grubu şirketi Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri A.Ş. yer aldı.

13.5 MİLYON LİRALIK KREDİ ÖDENMEDİ

Dava dilekçesine göre, QNB Finansbank, kredi kullandırdığı Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş’den parasını alamadı. Banka, şirkete yönelik 2021’de icra takibi başlattı. Takip tutarı 13 milyon 523 bin 866 lira olarak kayda girdi. Yeniyurt Petrol’e karşı icra takibinin yanısıra, tasarrufun iptali davası da açıldı.

‘DAVALI ŞİRKETLER MAL KAÇIRDI’

Anılan davada özetle şöyle denildi: “İhtara rağmen borç ödenmedi. Borcun doğumundan sonra, tesis Byport Petrol Ürünleri’ne satılmış. Davalı şirketin, yasal düzenlemeler arkasına sığınarak alacaklılardan mal kaçırdığı açık. Bu nedenle taraflar arasındaki tasarruf işleminin iptalini talep etmek gerekmiştir.”

‘DEVİRDE KÖTÜ NİYET YOK’

Byport Petrol adına dosyaya sunulan dilekçelerde ise “Tesisin devrinin yapıldığı süreçte, bankanın bir alacağı söz konusu değildi. Müvekkil, dava konusu taşınmazları gerçek rayicine uygun bedel karşılığında aldı. Tesisin satın alınmasında herhangi bir kötü niyet söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı. Yeniyurt Petrol A.Ş. adına yapılan savunmada ise davanın reddi talep edildi.

TESİSİ İCRADAN SATABİLECEK

Mahkeme, tarafların talep ve savunmalarını aldıktan sonra bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Üç kişilik bilirkişi heyeti raporunda, tesisin değeri 15 milyon 249 bin 414 dolar olarak belirlendi.
Mahkeme, geçen 21 Aralık’ta görülen 6’ncı duruşmada kararını verdi; Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş. adına kayıtlı tesisin Byport Petrol’e yönelik tasarruf işlemi iptal edildi. Mahkeme, davacı QNB Finansbank’a da Hatay Erzin’de bulunan tesisin icra yolu ile satışı yetkisi verdi. Davalıların, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıma hakları bulunuyor.

TAPU İPTAL DAVASI SÜRÜYOR

Byport Petrol Ürünleri Terminal A.Ş’ye karşı açılan tapu iptal davası ise sürüyor. Bu arada, mali sıkıntı içindeki Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş ile Yurtpet Akaryakıt LPG Dağıtım Pazarlama şirketlerinin konkordato davası geçen 16 Ocak’ta feragat nedeniyle reddedildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version