Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

3. günde de başkan seçilmedi, McCarthy 72 saatte 11 seçim kaybetti

3. günde de başkan seçilmedi, McCarthy 72 saatte 11 seçim kaybetti

Serbest Görüş Dış Haberler

ABD’nin yasama organı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, 11. denemede de aşırı sağın desteğini almayı başaramayınca yine başkan seçilemedi. 

Yeni yasama dönemi, beklentilerden çok daha kaotik başlarken Temsilciler Meclisi, 4. günde yine düzenli işleyişe geçebilmek için bir başkan seçmeye çalışacak. 

McCarthy, perşembe günü aldığı beş yenilgiyle birlikte son 3 günde 11 denemede Temsilciler Meclisi’ne başkan seçilemedi. 1859’dan bu yana ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesi sürecinin bu kadar uzamadığı belirtildi. 

New York Times’ın aktardığına göre; McCarthy, dünkü yenilgilerin ardından müttefiklerinden başkanlığını engelleyen aşırı sağcılarla konuşmasını istedi ve daha önce reddettiği tavizlere sıcak bakmaya başladı. Örneğin, aşırı sağın sunduğu şartlar arasında tek bir Temsilciler Meclisi üyesinin başkanı indirmek için oylama tetikleyebilmesi vardı. Gazete, bu durumun McCarthy’yi Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağcı kanadına bağımlı hale getireceğini ve onlarla ilk anlaşmazlığında görevden alınabileceğini ifade etti.

McCarthy, verilecek tavizlerin aşırı sağı kendisinden yana oy kullanmaya ikna edeceğini ve Temsilciler Meclisi’ni felç eden açmazı çözeceğini umut ediyor.

McCarthy’nin oyu 11. günde 201’den 200’e düştü. 212 Demokrat’ın tamamı bir kez daha  azınlık lideri Hakeem Jeffries‘e oy verdi. 11. oylamada sandıktan Temsilciler Meclisi üyesi olmayan eski başkan Donald Trump‘a da bir oy çıktı.

Temsilciler Meclisi, başkan seçemediği için felç olmuş durumda. Temsilciler Meclisi kurallarına göre, bir başkan adayı, salt çoğunluk elde edene kadar oylamalar devam ediyor ve rutin işleyişe geçilemiyor. Temsilciler Meclisi’nin 1923’ten bu yana ilk denemede başkanını seçememesi bugüne kadar hiç olmamıştı. 

Oylamalar tekrarlanınca yüzlerce üyenin yemini gecikti, yasama çalışmaları ertelendi.

Cumhuriyetçiler, ara seçimlerde Temsilciler Meclisi çoğunluğunu küçük bir farkla elde etti. Başkan seçimi için 218 oy gerekirken, Cumhuriyetçilerin 222 sandalyesi bulunuyor. Bu durumun, aşırı sağcıların isyan edebilmesinin önünü açacağı kaydediliyor.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version