Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Yasalar çocukların yararı gözetilerek değiştirilsin’


HABER MERKEZİ – Çocuk istismarını protesto eden İHD Mersin Şubesi, Medeni Kanun’da ilgili maddelerin çocukların yüksek yararı gözetilerek acilen yeniden düzenlenmesini isterken, Adana Kadın Platformu ise, iktidara “Hepiniz suçlusunuz” diyerek seslendi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, tarikat ve cemaatlerde yaşanan çocuk istismarını protesto etmek amacıyla şube binalarında basın toplantısı yaptı.  Dernek adına açıklama yapan İHD Mersin Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Sözcüsü Avukat Battalgazi İnci, çocuğun evlilik yoluyla cinsel istismarı sosyal, kültürel ve inançsal bahanelerle meşrulaştırılamayacak ağır bir suç olduğunu söyledi. İnci şöyle devam etti: “Çocuğun yüksek yararı ilkesi gereğince çocuğun insan haklarını tanımak, ihlal etmemek, korumak ve gereğini yerine getirmekle yükümlü olan devlet; yasalarını, uygulamalarını, fiillerini yani her türlü politikasını çocukların tarafında olarak gözden geçirmeli ve yeniden düzenlemelidir. Çocuğun evlilik yoluyla cinsel istismarı; çocuk cinsel istismarının devlet eliyle meşrulaştırılmasıdır. Çocuk istismarı politiktir çünkü failler gücünü yasalardan, cezasızlıktan, siyasal iktidarın söylem ve eylemlerinden alır. 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik yoluyla cinsel istismara maruz bırakılması ‘tatsız bir konu’ olarak tanımlanamaz, tanımlanması kabul edilemez. Çocuğun evlilik yoluyla istismarını meşrulaştıran Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ilgili maddeler çocukların yüksek yararı gözetilerek acilen yeniden düzenlenmelidir.” 

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

Çocuğun evlilik yoluyla istismarını meşrulaştıran Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ilgili maddeleri sıralayan İnci, çocuğa yönelik cinsel istismarın önlenebilmesi için şu önerisi sundu:

 

“* Cinsel istismar fiili ortaya çıkmadan önce koruyucu önleyici politikaların üretilmesi ve bu politikaların yaygın uygulanabilmesi için gerekli mekanizmaların acilen yaratılması gerekir.

 

* Çocukların doğrudan ulaşabilecekleri şikâyet/başvuru mekanizmaları yerel ve yaygın olarak yaratılmalı, bu mekanizmaları nasıl kullanabilecekleri konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir.

 

* Cinsel istismar eyleminin ortaya çıkması durumunda etkin soruşturma ve cezai yaptırım süreci hızlı işletilmelidir.

 

* İstismara maruz bırakılan çocukların psikososyal destek sürecini de içeren sağlık tedbirleri alınmalıdır. Bir kez daha söylüyoruz: Cinsel istismar kaza, doğal afet, fıtrat, kader, kısmet, istisna, müstesna, ‘tatsız bir olay’ şeklinde tanımlanamaz, tanımlanması kabul dahi edilemez. Devlet, çocukların haklarını ihlal eden her türlü kişi, kurum, yapılara karşı yükümlülüğünü yerine getirerek çocuğun yüksek yararı doğrultusunda gerekli yasal düzenlemeleri acilen yapmalıdır.”

ADANA

Adana Kadın Platformu da İsmet İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla  tarikat ve cemaatlerde yaşanan çocuk istismarını protesto etti. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada basın metnini platform adına Gizem Salata okudu.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının babası tarafından 6 yaşında evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca istismara maruz bırakıldığını belirten Salata, “Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor; devlet istismarcıyı koruyor. Cinsel istismar münferit değil, istisna değil; pek çok sıradan ailenin temeli. Çok küçük yaştan itibaren dini nikâhlı evliliğin suç olmaktan çıkarılması, hatta adeta teşvik edilmesiyle ailelerin istismar üzerine kurulduğu bir toplumda yaşıyoruz. Her yıl binlerce kız çocuğu küçük yaşta evlendiriliyor ve yüzlercesi çocuk yaşta doğum yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yayınladığı İstanbul’da yaşayan ev kadınlarına ilişkin araştırması çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. Araştırma sonucuna göre İstanbul’daki her 5 ev kadınından 1’i çocuk yaşta evlendirilmiş. TÜİK rakamlarına göre ise 2021 yılında 117’si 15 yaşından küçük 7 bin 190 çocuk doğum yapmış.Adalet Bakanlığının verilerine göre, 2021 yılında ‘çocuğa karşı cinsel istismar’ suçundan 20 bin 459 dosya açılmış. Bu soruşturmaların yarısına yakınında kovuşturmaya yer yok kararı verilmiş, açılan davaların yüzde 23’ü ise beraatle sonuçlanmış” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

“Devlet çocukları koruma görevini yerine getirmek bir yana, çocukların güvende olmaması için elinden geleni yapıyor” sözleriyle tepki gösteren  Salata, “6 yaşında bir kız çocuğunun cinsel istismarını ‘siyaset üstü’ bir konu olarak niteleyen siyasi iktidar, kadınların kılık kıyafetini ‘siyasetin merkezine’ alarak yeni ayrımcılıklar yaratmakta, bu doğrultuda Anayasa değişiklikleri yapmakta beis görmüyor. İktidarın Anayasa değişikliği ile kadınları, inançlı/inançsız, başörtülü/örtüsüz şeklinde tasnif etmelerine de çocuk istismarını geçiştirmelerine de izin vermeyeceğiz. Hepimiz biliyoruz ki çocuk istismarı politiktir. Biz kadınlar, istismarı yapanlardan, istismarı önlemeyenlerden, istismara yasal yaptırım uygulamayanlardan hesap soracak, her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum yaratma mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

İZMİR

Toplumsal Örgürlük Partisi (TÖP) İzmir İl Örgütü, çocuk istismarına karşı “Çocuk istismarı suçtur aklanamaz” şiarıyla Karşıyaka İZBAN önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Çocuk istismarı suçtur. Sessiz kalmayacağız, hesap soracağız” pankartı açılan açıklamada sık sık, “Çocuk istismarı politiktir”, “faillerden hesabı halk soracak”, “AKP ellerini çocuklardan çek” sloganları atıldı.  

Basın açıklamasını okuyan TÖP Çocuk Hakları Meclisi üyesi Sinem Atasoy, iktidarın çocukları değil erkekleri, sermayeyi, kurumları, cemaatleri koruduğunu söyledi. Hiranur Vakfı’nda açığa çıkan istismarın da tüm istismarları gibi politik olduğunu ifade eden Atasoy, “Failler gücünü bizzat iktidardan alıyorlar. Bu güçle, yıllar süren istismarın üzerine kapatabildiler. Bu güçle hastanede çocuğun kemik yaşını farklı gösterebildiler. Bu güçle tutuklama talebini iki defa reddettirebildiler. Tam da bu güçle hala dışardalar. Bir tivitin tutuklama sebebi olabildiği ülkede çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismar davasında tek bir tutuklu yargılama yok.  Biz çocukların tarafındayız. Hepsi sorumlu, hepsi suçlu, hepsi hesap verecek” diye konuştu.
 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version