Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Veteriner hekimleri uyardı: Evcil hayvanlara mikroçip taktıramayanlar beyanname vermeli

Veteriner hekimleri uyardı: Evcil hayvanlara mikroçip taktıramayanlar beyanname vermeli


Osman ÇAKLI


İSTANBUL- Evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunluluğunu getiren Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliği için son gün 31 Aralık. Bu tarihten sonra evcil hayvanlarına mikroçip taktırmamış olanlar ile kimlik çıkartmamış olanlara 1634 TL idari para cezası uygulanacak.

Ankara, Bursa, Elazığ, Muğla ve Edirne’den konuştuğumuz veteriner hekimleri, evcil hayvanlarına mikroçip taktırmak isteyenleri geri gönderdiklerini söyledi. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası mikroçip taktıramayanların beyanname vererek cezadan kurtulabileceğini söylerken, Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Tatlı ise Diyarbakır’da çip sorunu yaşanmadığını söyledi.

‘İNSANLAR GEÇ KALDI BAKANLIK ÖN HAZIRLIK YAPMADI’

26 Şubat 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılıp, kimliklendirilmesi zorunlu tutuldu. Mikroçip uygulaması için 31 Aralık 2022 son tarihti, fakat çip talebi karşılanamayınca pek çok hayvan sever mağdur oldu. Çeşitli şehirlerdeki veteriner hekimleri, bakanlığın verdiği sürenin mağduriyet oluşmaması adına uzatılması gerektiğini düşünüyor. Veteriner hekimleri bu konuyla ilgili bakanlığa başvuruda da bulundu ancak yönetmeliğin 2018 yılında çıkmış olması nedeniyle ek süre getirilmeyeceği belirtildi. Yönetmelik her ne kadar 2018 yılında çıkarılmış olsa da veteriner hekimleri, bakanlığın ön hazırlık yapması gerektiğini belirtti. Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Zeynep Pınar Kaya, tüm Türkiye’de sorun olduğunu anlatırken, Ankara gibi büyük kentlerde daha fazla yoğunluk olduğunu kaydetti. Kaya, insanların zaman daralınca mikroçip uygulamasının üzerine düştüğünü belirtti. Yalnızca çip değil, pasaport sorunu olduğunu da sözlerine ekleyen Kaya, aralık ayı öncesinde günde ortalama 5 ila 10 arasında çip taktıklarını ifade etti. Kaya şöyle konuştu:

“Şu an hiçbir yerde çip kalmadı. Birkaç gün önce bir çözüm önerisi gündeme geldi. Kişiler, kendileri ve evcil hayvanlarıyla ilgili bilgileri içeren bir beyanname doldurup il, ilçe tarım müdürlüklerine verdikleri taktirde çip taktırmayanlara uygulanacak idari cezadan kurtulmuş olacaklar. Daha sonra bu insanlar telefonla aranarak ocak ayından sonra çiplerini taktırması istenecek. Fakat beyanname iletmek için de bir hafta kaldı. Mesai saatleri dışında il müdürlükleri çalışmadığı için burada da yine aksamalar yaşanacak. Belki elektronik ortamda bir uygulama yapılabilirdi. İnsanlar geç kaldılar fakat bakanlığın da ön hazırlığı olmadı.”

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt, Zeynep Pınar Kaya gibi yıl sonuna kadar kendileri ve hayvanları hakkında beyanname verenlere idari ceza uygulanmayacağını söyledi. Bozkurt, mikroçiple ilgili İstanbul’da büyük bir sorun yaşanmadığını sözlerine ekledi.

BURSA’DA DA ÇİP SORUNU YAŞANIYOR

Ankara gibi Bursa’da da benzer sorunlar yaşanıyor. Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melike Baysal, çok fazla talep olması nedeniyle tedarikçi firmaların yetersiz kaldığını ifade etti. Evcil hayvanlarla yaşama kültürünün büyük kentlerde daha yoğun olması nedeniyle mikroçip sorunun daha büyük olduğunu sözlerine ekleyen Baysal, şöyle devam etti:

“Artık suçlu aramıyoruz, sonuca bakıyoruz. 31 Aralık’tan sonra bir yaptırım uygulanacağını biliyoruz. Ancak mikroçip taktırmayanlar nasıl takip edilecek bilmiyoruz. Bakanlığın 1 Ocak 2023’ten itibaren nasıl bir yol izleyeceğini biz de bilmiyoruz. Yönetmelikte ne yapılıp yapılmayacağı söyleniyor. Bunun tespitine dair bir açıklama yok. Çip taktırılan hayvan sayısının yüzde 20’lerde olduğu tahmin ediliyor. Bursa’da da durum farksız değil. Mikroçip ve pasaport bulunamadığı için bir ek süre olması gerekli görünüyor. Bizim talebimiz bu yönde.”

TRAKYA TALEBE YETİŞEMİYOR, DİYARBAKIR VE BAĞLI BÖLGELERDE İSE SORUN YAŞANMADI

Ankara ve Bursa’nın aksine Diyarbakır’da sorun yok. İsmail Tatlı, Diyarbakır’da sorun yaşanmamasını belki de diğer şehirlerde olan talebin Diyarbakır’da olmayışına bağladı. Tatlı, bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, aynı durumun Siirt ve Batman için de geçerli olduğunu söyledi. Elazığ’da özel bir veteriner kliniği işleten Seyda Ünye, az sayıda çipe ihtiyacı olduğu için kendisinin de 20 tane sipariş verdiğini söyledi. Ünye, elinde şu an çip kalmadığını sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Yeni sipariş verdik ama gelmiyor. Aslında burada talep yoğunluğu yok. Bize gelenleri Tarım İl Müdürlüğü’ne yönlendiriyorum. Bütün Elazığ’da yalnızca bir ya da iki klinikte çip bulunuyor.”

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu da mikroçiplerin yetersiz kaldığını ve yıl sonuna kadar da mikroçip temin edilemediğini kaydetti. Türkoğlu, Trakya Bölgesi’nde “muazzam yoğunluk” yaşandığını şöyle anlattı: “Hayvan sahipleri mağdur olacaklar. Çünkü kimse hiçbir yerde çip bulamıyor. Yoğunluk her geçen gün artıyor, ilgili birimler talebe yetişemiyor.”

Muğla’da da sorun yaşanıyor fakat büyükşehirlerdeki gibi bir durum söz konusu değil. Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, sürecin ağır aksakta olsa yürüdüğünü belirtti. Ancak ‘sıkıntılar’ olduğuna değinen Alpözen, kalan sürenin yeterli olmadığını düşünüyor. Alpözen, hayvan severlerin ilçe müdürlüğü ya da kliniklerde çipini taktıramayıp, pasaportunu alamadığını ifade ederken bakanlığın süreyi uzatmasının en doğru karar olacağını belirtti.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version