Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna lideri Zelenskiy’den sürpriz ABD ziyareti: Kongre’de konuşacak

Ukrayna lideri Zelenskiy'den sürpriz ABD ziyareti: Kongre'de konuşacak


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, temaslarda bulunmak üzere ABD’ye gittiğini duyurdu.

Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, “Ukrayna’nın istikrarını ve savunma kapasitesini güçlendirmek için ABD’ye gidiyorum. Özellikle Başkan Joe Biden ile Ukrayna ve ABD arasındaki işbirliğini görüşeceğiz. Ayrıca Kongre’de konuşacağım ve bir dizi ikili görüşme yapacağım” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlattığı 24 Şubat’tan bu yana ilk kez yurt dışı ziyareti gerçekleştiriyor. Salı günü savaşın 300’üncü günü dolmuştu.

Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada, Biden’ın Zelenskiy’i “ABD’nin Ukrayna’ya olan kalıcı taahhüdünün altını çizmek için” Washington’a davet ettiğini söyledi.

Daha önce çok sayıda Batılı lider Ukrayna’da Zelenskiy ile görüşmüştü.

‘BIDEN UKRAYNA’YA PATRIOT YARDIMINI DUYURACAK’

Beyaz Saray da ziyareti doğruladı ve ABD’li yetkililer Biden’ın Ukrayna’ya uzun menzilli Patriot hava savunma sistemi de dahil yeni silah yardımını kamuoyuna duyuracağını belirtiyor.

Reuters’ın aktardığına göre üst düzey bir ABD’li yetkili Biden’ın içinde Patriot’ların da yer aldığı yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni silah paketini açıklayacağını söyledi. Ukrayna uzun süredir Batılı müttefiklerinden daha uzun menzilli füze sistemlerini kendilerine sağlaması çağrısında bulunuyordu.

Sistemin Rusya’nın Ukrayna’nın altyapı sistemini hedef aldığı füze saldırılarına karşı kullanılması planlanıyor. Zelenskiy arıca Batılı müttefiklerinden daha fazla maddi yardım da talep ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı’na göre aylık savunma masrafı 5 milyar dolar civarında.

EN FAZLA SİLAH YARDIMI ABD’DEN

Biden yönetimi şimdiye kadar Ukrayna’ya topçu mühimmatı, NASAMS hava savunma sistemleri ve yüksek hareket kabiliyetine sahip topçu roket sistemleri (HIMARS) için mühimmat dahil olmak üzere yaklaşık 20 milyar dolarlık askeri yardım sağladı. ABD’yi silah yardımında Almanya ve İngiltere takip ediyor.

ABD’nin iddiasına göre Rusya-Ukrayna savaşında iki taraftan da en az 100 bin asker öldü ya da yaralandı. ABD’ye göre savaşta şu ana kadar 40 bin sivil de yaşamını yitirdi. Rusya ve Ukrayna ölüm ve yaralanmalarla ilgili daha düşük sayılar açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler’e göre 7,8 milyon Ukraynalı savaş nedeniyle Rusya ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version