Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türklerin Ukrayna’da savaşması için ‘Turan Taburu’ kuruldu

Türklerin Ukrayna’da savaşması için 'Turan Taburu' kuruldu


– Kırgızistan vatandaşı Almaz Kudabekoğlu, “Türk devletleri” vatandaşlarının Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşması için “Turan Taburu” adlı bir birlik oluşturduklarını duyurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, sosyal medyada yayınlanan ve elinde silah tutan bir grup savaşçının yer aldığı videoda konuşan Kudabekoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Türk halklarına soykırım yaptığını”, “Çeçen lider Ramazan Kadirov’un cihat ilan ettiğini” öne sürerek “Kadirov’un şeytani yönetimini de, Putin’in emperyalist rejimini de yıkacağız” dedi.

Kudabekoğlu’nun Rusça konuştuğu video, savaşçıların bozkurt işareti yaparak Türkçe attıkları “Yaşasın Turan” sloganıyla sonlandı.

NEDEN KURULDU?

Turan Taburu hakkında iki hafta önce Kazak basınına konuşan Kudabekoğlu, “Rusya’nın Ukrayna ile yetinmeyeceğini ve orada başarılı olursa sonrasında Kırgızistan ve Kazakistan’a da saldıracağını, bu yüzden Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaştıklarını” söyledi.

BBC Kırgızca Servisi’nin aktardığına göre kısa süre önce kurulan bu birliğin 350 civarında savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

Bu savaşçılar Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Çin’in Uygur bölgesinden geliyor.

Sosyal medyada paylaştığı videolarla popülerleşen ve kendisine Kazak Rambosu diyen Jasulan Duysembin’in de bu tabura katıldığına dair haberler var.

Taburda Türkiye’den birinin yer aldığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Daha önce Ukrayna’da Rus ordusu saflarında savaşırken öldürülmüş Kırgızların cesetlerinin ülkelerine gönderildiği de olmuştu. Fakat bu kişilerin nerede, nasıl öldüğüne dair resmi bir açıklama yapılmamıştı.

ALMAZ KUDABEKOĞLU KİMDİR?

BBC Kırgızca Servisi, Kudabekoğlu hakkında pek fazla bilgi olmadığını aktardı. Ukrayna’daki Kırgızistan Büyükelçiliği’nden aldıkları bilgiye göre, Kırgızistan daha önce Kudabekoğlu’na ulaşıp ülkesine dönmesini söyledi, fakat Kudabekoğlu bu teklifi reddedip savaşmaya devam etti.

Kırgızistan, Kudabekoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını da açıkladı.

Kırgız yasaları, vatandaşlarının diğer ülkelerdeki savaşlara veya çatışmalara katılmasını yasaklıyor. Bu yasağı ihlal edenler için öngörülen ceza ise beş ila sekiz yıl arası hapis.

UKRAYNA’DAKİ YABANCI SAVAŞÇILAR HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Ukrayna’da iki cephede de çok sayıda yabancı savaşçı bulunuyor. Daha önce Rusya’nın savaşta esir aldığı İngiltere, ABD, İsveç, Hırvatistan ve Fas vatandaşı toplam on kişi, Ukrayna ile esir takası kapsamında Suudi Arabistan’a gönderilmişti.

24 Şubat’ta başlayan Rusya Ukrayna savaşının başlamasının ardından, kendilerine destek olmak isteyen yabancılar için bir Enternasyonal Tabur oluşturduklarını duyuran Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, mart başında da 52 ülkeden 20 bin gönüllünün kendilerine başvurduğunu duyurmuştu.

Ukrayna, uluslararası başvurular için kurduğu sitede 68 ülkenin vatandaşları için, yaşadıkları ülkeden nasıl başvuru yapabileceklerini anlatırken bu listede Türkiye’ye yer vermemişti. BBC Türkçe’ye bilgi veren Türkiye’deki Ukrayna Büyükelçiliği’nden yetkililer, Türk yasalarının buna izin vermemesi nedeniyle böyle bir karar aldıklarını söylemişti. (Kaynak)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version