Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Turizmin yeni gözdesi estetik: Kimler yaptırıyor, neden Türkiye’yi seçiyorlar?

Turizmin yeni gözdesi estetik: Kimler yaptırıyor, neden Türkiye’yi seçiyorlar?


Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ


Artı Gerçek – Türkiye’de estetik alanı her geçen gün büyüyor. Son on yılda gelişen sektör Covid pandemisinin ardından büyüme ivmesini artırdı. Havalimanlarının yurt dışı aktarmalarının olduğu bölümlerde estetik reklamlarına rastlamak mümkün. Ya da Instagram gibi sosyal medya mecralarında gezinirken karşınıza her an bir estetik operasyon kliniğine ait reklam çıkabiliyor.

Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin (ISAPS) hazırladığı rapora göre, Türkiye, dünyada en fazla estetik operasyon uygulayan beşinci ülke, bu alanda adeta bir merkez. Bu operasyonlar içerisinde saç ekimi birinci, burun estetiği ve botoks ise sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada.

Türkiye’de özellikle pandemi ve sonrası süreçte artış gösteren operasyonlarda ise, turistlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Peki Türkiye’de estetik operasyonlarının artmasının sebebi? Yurt dışından gelenler neden Türkiye’yi tercih ediyor? En çok hangi operasyonlar gerçekleşiyor?

‘HEM GEZMEK HEM DE SAÇ EKİMİ YAPTIRMAK İÇİN BURAYA GELDİK’

Bu sorunun cevabı aramak için estetik sektörünün en gelişkin olduğu yer olan İstanbul’dayız. İlk durağımız İstiklal Caddesi oluyor. Burası yurt dışından gelenlerin konaklama ve gezme aktivitelerini yaptıkları en önemli bölgelerden.

Yolda yürürken dikkatimizi çekenlerin başında saç ekimi gerçekleştiren kişilerin fazlalığı oluyor. Özellikle yurt dışından geldiklerini konuşmalarından anladığım birçok erkek saç ekimi için Türkiye’yi tercih etmiş.

Caddede bir yandan mağazaların vitrinlerine bakarken bir yandan da konuşan dört kişilik bir arkadaş grubunun yanına gittim. Gruptan iki kişi saç ekimi için Türkiye’ye gelmiş. İsminin Tom olduğunu öğrendiğim kişi ile konuşmaya başlıyoruz. Bir süredir saçlarının döküldüğünü ve bunun sonucunda kendisini iyi hissetmediğini belirten Tom, saç ektirme kararı aldığını söylüyor.

Tom konuşma esnasında diğer iki kişiden birini işaret ederek, kuzeni olduğunu ve aynı sorunları kendisinin de yaşadığını aktarıyor. Kuzeninin de bir iş için Türkiye’ye geldiğini, bu sırada saç ekimi kararı aldığını ve sonucundan memnun olduğunu dile getiren Tom, bu durumun kendisinin de böyle bir karar almasında etkili olduğunu belirtiyor:

“Kuzenim aldığı sonuçtan gayet memnun. Sen de görüyorsun, sence de güzel olmamış mı? Aynı zamanda bana Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu ve mutlaka gezmem gerektiğini söyledi. Bunun ardından biz de hem Türkiye’yi gezmek hem de saç ekimi yaptırmak için buraya geldik. Umarım sürecin sonunda benim de kuzenim gibi saçlarım olur.”

Bir sonraki durağımız ise estetik operasyon merkezlerinin ve doktorların en çok bulunduğu yerlerden biri olan Nişantaşı. Nişantaşı’na girdiğinizde cadde üzerlerinde birçok estetik cerrahın ofisini görmeniz mümkün. Aynı zamanda yolda yürürken sizi birçok tabela da karşılıyor.

‘TÜRKİYE’DE OPERASYONLARIN BAŞARILI OLDUĞUNU DUYDUM’

Caddede bir kuaförün yanında etrafa bakarken bir kadın çakmak olup olmadığını sormak üzere yanıma geldi. Çakmağı uzattıktan sonra sohbet etmeye başladık. İsminin Lena olduğunu söyleyen kadın, Almanya’dan geldiğini söyledi. İlk önce işaretlerle, ardından İngilizce olarak başlayan sohbet, Almanca iletişim kurabileceğimizi söylememin ardından Almanca devam etti.

“ALMANYA’DAN DUDAK DOLGUSU VE GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ İÇİN GELDİM”

28 yaşında olduğunu söyleyen Lena da Türkiye’ye estetik operasyon için geldiğini aktarıyor. Lena burada hem dudak dolgusu, hem kaş kaldırma hem de göz kapağı estetiği gibi birçok operasyon geçiriyor. “Neden Almanya’da yaptırmayıp Türkiye’yi tercih ettiği?” soruma ise şu cevabı veriyor:

“Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk arkadaşım var. Onlardan Türkiye’de operasyonların başarılı olduğunu duydum. Aynı zamanda Türkiye bu anlamda Almanya’dan daha ucuz. Almanya ile Türkiye arasında yolculuk kısa sürüyor. Hem operasyonları gerçekleştirmek hem de tatil yapmak için geldim. Bir süredir buradayım. Almanya’da yaptıracağım işlemlerin parasından biraz daha fazla vererek hem işlemleri yaptırdım hem de tatilimi yapıyorum.”

‘ALMANYA, FRANSA VE İNGİLTERE’DEN GELENLER FAZLA’

Lena’nın ardından estetik doktorlarının ofislerinin bulunduğu bir binaya giriyorum. Burada Dr. Oktay Akoğlu’yla bir araya geliyoruz.

Akoğlu’na Türkiye’de estetik sektörünün büyüme sebeplerini soruyorum. Akoğlu’na göre ana etken Türkiye’de estetik ve plastik cerrahların kaliteli ve başarılı operasyonlar gerçekleştirmesi:

“Türkiye’de sektör büyüyor ve her geçen gün daha da iyiye gidiyoruz. Buradaki meslektaşlarım yurt dışındaki meslektaşlarımızla aynı başarıda operasyonlar gerçekleştiriyor. Hatta onlardan daha da iyi operasyonlar yaptığımızı söylememiz mümkün. Türkiye’de estetik alanı sağlık turizminin başında geliyor.”

Peki gelen insanların profili ne yönde, en çok hangi operasyonları yaptırıyorlar, sorularına Akoğlu pandeminin estetik yaptırma isteğine etkisi olduğuna değinerek yanıt veriyor. Pandemi sürecinin insanların kendilerine yönelik daha çok fikir yürütebildiği bir zaman dilimi yarattığına dikkat çeken Akoğlu, bu sürecin ardından yurt dışından da çok sayıda müşteri geldiğini ve zaman içerisinde daha da büyük artış beklediklerine dikkat çekiyor.

BAŞARILI OPERASYONLARIN YANINDA KUR FARKI DA TÜRKİYE’NİN SEÇİLMESİNE ETKİ EDİYOR”

Akoğlu, estetik akınında hangi ülkelerden turistlerin Türkiye’yi tercih ettiğini ve nedenlerini şöyle aktarıyor:

“Özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere yurt dışından gelen insan sayısı artıyor. Bunun sebepleri hem daha önce belirttiğim gibi kaliteli ve başarılı sonuçlar alınması hem de şu an ki kur farkından dolayı insanlara Türkiye’nin cazip gelmesi. Bir yandan işlemlerini yaptırırken bir yandan da tatil yapıyorlar. Alışveriş yapıyorlar. Bir iş yerine, birçok işlerini hallettikleri bir süreç oluyor.”

Akoğlu, gerçekleşen cerrahi operasyonların başında burun estetiği, göz çevresi estetiği, meme büyütme, liposuction gibi işlemlerin geldiğini aktarıyor. Akoğlu ayrıca; botoks, dolgu ve mezoterapi gibi cerrahi bir işlem olmayan uygulamaların da çok fazla gerçekleştirildiğini vurguluyor:

“Tabii bu uygulamaları genellikle kadınlar üzerinden yapıyoruz. Ancak çok belirgin olmasa da erkeklerde de bu operasyonları yaptıranların sayısı artıyor. Toplum açısından bazı aşılamayan görüşlerin de bunda etkisi büyük, ancak zaman içerisinde bunun aşılacağını ve erkeklerde de bu tarz işlem yaptırmak isteyenlerin sayısının artacağını düşünüyorum.”

HEM OPERASYON HEM KONAKLAMA HEM ULAŞIMI SAĞLIYORLAR

Tabii estetik sektörünün büyümesi sadece bu alanla sınırlı değil. Sektör o derece büyümüş durumda ki konaklama, ulaşım ve estetik sektörü iç içe girmiş durumda. Cevizlibağ’da bulunan bir estetik operasyon merkezi bunun örneklerinden biri. Bu merkezde konuştuğum ve isminin yayınlanmasını istemeyen Halkla İlişkiler Müdürü, bu süreci şöyle anlatıyor:

“Estetik artık uluslararası bir sektöre dönüşmüş durumda. Bizim belirlediğimiz bazı ülkelere yönelik çalışmalarımız var. Buradan insanlarla iletişime geçiyoruz. Tur şirketleriyle anlaşıyoruz ve ulaşımlarını sağlıyoruz. Aynı zamanda kişi daha buraya gelmeden anlaştığımız hoteller var. Kişiler geldiklerinde hemen yerleştiriyoruz. Bu noktada kişinin ekstra bir şey yapması gerekmiyor. Ulaşım, konaklama ve estetik operasyon sürecini tümünü müşteri gelmeden hallediyoruz. Müşteri sadece operasyonlarını yaptırmak ya da burada başka işleri varsa onları halletmek için uğraşıyor.”

Kimileri estetik operasyonları, kişinin kendini iyi hissetmesi için gerekli görüyor. Kimileri ise, bu durumun “insanlara dayatıldığını” ve “insanların aynılaştırıldığını” düşünüyor. Ancak tüm bu politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel tartışmalardan bağımsız bir gerçeklik var. Türkiye’de estetik operasyon alanı her geçen gün büyüyor, büyümeye de devam edecek gibi gözüküyor.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version