Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus’ta çoğu siyasi partinin boykot ettiği genel seçimler yapılıyor

Tunus'ta çoğu siyasi partinin boykot ettiği genel seçimler yapılıyor


2011’de Eski Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin demir yumrukla yönettiği diktatörlükten kurtulan Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta siyasi partilerin çoğunun Cumhurbaşkanı Kays Said’in “tek adam yönetimini” protesto ederek boykot kararı aldığı genel seçimlerde oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı.

Kayıtlı 9 milyon 200 bin seçmenin olduğu ülkede 161 sandalyeli Meclis için 10’u diasporada olmak üzere 161 seçim bölgesinden, 120’si kadın 1058 aday milletvekili olmak için yarışacak. Adaylık sürecinde 7 seçim bölgesinden herhangi bir başvuru yapılmazken, 10 bölgeden ise sadece birer aday, milletvekilliği için başvurdu.

Yeni seçim sisteminde partilerin listelerine göre değil, bireysel başvuru sistemi benimsendiğinden başvurularda bağımsız adaylar ön plana çıktı.

SAİD’DEN SEÇİME KATILIM ÇAĞRISI

Vatandaşlardan seçimlere katılım sağlamalarını isteyen Said, “Tüm zorlukların bilincinde olarak gelin el ele ülkemiz için yeni bir tarih yazalım” dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, başkentteki Zafer 1 İlkokulu’nda oyunu kullandı. (AA)

Ancak çağrıya rağmen Reuters’ın haberine göre ziyaret edilen üç oy verme merkezi önünde bir önceki genel seçimlerin aksine uzun kuyruklar ve yoğunluk yaşanmadı.

12 yıl önce Muhammed Buazizi adlı seyyar sebze satıcısının kendisini yakarak Ortadoğu’da çok sayıda otoriter liderin devrilmesine yol açan Arap Baharı (ya da Arap Ayaklanmaları) adı verilen isyan dalgasının fitilini yaktığı ülkede ekonomik zorluklar ve siyasi karışıklıklar da son seçimlere ilgiyi düşürmüş görünüyor.

Başkent Tunus’ta Reuters’a konuşan başkent sakinlerinden Abdülhamid Naci “Neden oy vereyim ki? Bu seçimlere ikna olmadım. Bu Meclis ne yapacak? Önceki seçimlerde oy vermeye ilk gidenlerdendim. Ama şimdi ilgimi kaybettim” dedi.

PARTİLERİN ÇOĞU SEÇİMİ BOYKOT EDİYOR

Eski bir Anayasa Hukuku profesörü olan Cumhurbaşkanı Kays Said 2019’da bağımsız aday olarak devlet başkanı seçilmesinin ardından eski Meclis’i kapatmış ve ülkeyi Temmuz 2021’den bu yana giderek daha fazla güçlenmesine yol açan kararnamelerle yönetmeye başlamıştı.

İslamcı parti Nahda Hareketi’nin yanı sıra merkez eğilimli Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi, seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.

Güçlü işçi sendikası UGTT de seçim sürecini tamamen reddettiğini açıklamıştı.

Seçimleri boykot eden siyasi partiler iki farklı nedenle seçimleri boykot ediyor.

Nahda Hareketi dahil bazı parti ve siyasi girişimler, Said’in meclisi feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirdikleri için 25 Temmuz kararlarının ardından atılan her adıma “prensipte” karşı çıkıyor.

Diğer kesim ise 25 Temmuz kararlarını destekliyor fakat Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları demokratik bulmadıkları için katılmıyor.

ERKEN SEÇİME GİDEN SÜREÇ

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021’de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclis’in kapalı kalacağını bildirmişti. 25 Temmuz’da seçmenlerin yüzde 30,5’inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 “evet” oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version