Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tüm Emekli-Sen Sekreteri: Bütçe emekliye değil savaşa ayrıldı


ANKARA – Tüm Emekli-Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, 2023 bütçesinin emekliler yerine savaşa ayrıldığını belirterek, iktidarın sorunların çözümü için bir çabası olmadığını söyledi. 

 

Yargıtay tarafından 2021’de kapatılmasının ardından yeniden kurulan Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen), baskı ve engellemelere rağmen örgütlü mücadelesini sürdürüyor. Tüm Emekli-Sen, 26-27 Kasım tarihinde yeniden kurulmaları dolayısıyla Genel Kurul toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantının ardından emeklilerin sorunlarını tespit eden ve bu sorunlara yönelik çözüm ve talepleri barındıran sonuç bildirgesi yayınlandı. Sendikanın Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, emeklilerin taleplerini, buna yönelik çözümleri ve 2023 bütçesinde emeklilere ayrılan bütçeyi değerlendirdi.  

 

‘EMEKLİLER ÖLÜM SINIRINDA’

 

Mevcut durumda emeklilerin temel sorununun yaşam koşullarının düşük olması olduğu tespitinde bulunan Kocabıyık, ücretlerin açlık sınırına yaklaştığını söyledi. Süregelen mali politikalar ve iktidarın gerçeklerinin söz konusu durumun temel sebebi olduğuna işaret eden Kocabıyık, “Emeklilerin en düşük aylığı 3 bin 500. Bu rakamlarla bırakın geçinmeyi, açlık sınırında kalmak bile mümkün değildir. Emekliler bu rakamla ancak ölüm sınırında olabilirler. Yaşı itibariyle en fazla ihtiyaç duyduğumuz sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamıyor, yararlandığımızda da ücretini ödüyoruz. Bu, açlık ve ölüm sınırına daha da yaklaşmak demektir” diye konuştu.

 

ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

 

Kocabıyık, 2021’de Yargıtay tarafından kapatılan Tüm Emekli-Sen’in kapatılma sürecini anımsattı. Söz konusu kapatmanın emeklilerin örgütlenme mücadelesine karşı konulan bir engel olduğunu belirten Kocabıyık, buna karşı 25 ile 27 Kasım tarihleri arasında yaptıkları yeniden kuruluş kongresi ile mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti. Sendikanın tüzel kişilik kazandığını ve 81 ilde 11 bin üyesinin bulunduğunu aktaran Kocabıyık, kongrede yayınlanan sonuç bildirgesinde yer alan talepleri şöyle sıraladı: “Pek çok araştırma yoksulluk sınırının 20 binlere dayandığını gösteriyor. Bu kapsamda maaşlarımız geçinme noktasına çekilmeli. Sağlık hizmetinden yararlanırken, verdiğimiz katkı payından vazgeçilmeli. İkramiye adı altında bayram harçlığına dönüştü. İkramiyelerin yılda dört sefer verilmesini ve en az bir maaş tutarında olmasını istiyoruz. Bunlar emeklilerin örgütlenmesi ile sağlanabilir. Bu kapsamda örgütlenmemizin önünde yer alan hukuki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

 

‘SAVAŞA İHTİYACIMIZ YOK’

 

Türkiye’de emeklilerin yürüttüğü mücadelenin önemli bir kesime hitap ettiğini vurgulayan Kocabıyık, Türkiye’de 14 milyona yakın emekli bulunduğu bilgisini paylaştı. Kocabıyık, 2023 bütçesine dikkat çekerek, emekliye yer verilmediğini belirtti. Kocabıyık, şunları söyledi: “Rantçılara, holdinglere, sermayeye, savaşa yer var. Bütçe konuşmalarında ilk defa F-16’nın, akıllı bombaların, merminin kaç para olduğundan söz ediliyor. Savaş bizim ihtiyacımız değil. İhtiyacımız olan barış içinde barışçıl, demokratik, laik bir ülke. 15 Aralık’taki eylemimizde bu bütçede emekliye, barışa, demokratik işleyişe neden yer olmadığını siyasi iktidara soracağız. Cevap vereceğini sanmıyorum, kulaklarını tıkayacaktır ama biz emekliler bu sorularımızı sormakta, cevabını istemekte, barışçıl bir ülke ve insanca yaşam mücadelemizi devam ettirmekte kararlı ve ısrarlıyız.”

 

‘İKTİDARIN ÇÖZÜM ÇABASI YOK’ 

 

İktidarın emeklilerin sorunlarını çözmeye yönelik bir çabasının olmadığını vurgulayan Kocabıyık, “Siyasi iktidar emeklileri, emekçileri, ezilenleri, Kürtleri, kadınları düşünmekten ziyade, holdingleri, savaşın ve kaosu düşünmenin peşinde. İktidarın bu vurdumduymazlığına karşı örgütlenmemizi güçlendirmeye ve sürdürmeye kararlıyız” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version