Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK, ‘asgari geçim’ tutarını hesaplamak istemedi: Sorumluluk alamam!

TÜİK


Türkiye İstatistik Kurumu’nun, geçtiğimiz günlerde ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ‘asgari geçim tutarını hesaplaması’ talebini ‘sorumluluk altına girmemek için’ reddettiği ileri sürüldü.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Yeni asgari ücretin 7,500-8,000 TL bandında açıklanması bekleniyor… 

Yüzde 150’nin bile üzerinde olduğu ileri sürülen yıllık enflasyonu yüzde 83 olarak açıklayan TÜİK’in, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ‘asgari geçim tutarının’ hesaplanması yönündeki talebi kabul etmediği iddia edildi.

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, konuyla ilgili paylaşımında, “TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun istediği asgari geçim tutarını hesaplamak istemedi. İşçi tarafının ‘hesap’ talebini reddeden TÜİK, sorumluluk altına girdiklerini ve rakam sunmayacaklarını iletti.” ifadelerini kullandı.

TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun istediği asgari geçim tutarını hesaplamak istemedi.
İşçi tarafının ‘hesap’ talebini reddeden TÜİK, sorumluluk altına girdiklerini ve rakam sunmayacaklarını iletti.

— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) December 15, 2022

TÜRK-İŞ: AÇLIK SINIRI 7 BİN 785 TL

Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Kasım 2022 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,87 oranında gerçekleşti. Açlık sınırı 7 bin 785 lira olurken yoksulluk sınırı da 25 bin 365 lira oldu. Açlık sınırı asgari ücreti 2 bin 285 lira aştı.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 20 ARALIK’TA

Bu arada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantı tarihi belli oldu. Komisyon 20 Aralık tarihinde saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanacak. Toplantı sonrası merakla beklenen yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version