Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı savunmasını yaptı: Tıbbi görüşüm kriminalize edildi

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı savunmasını yaptı: Tıbbi görüşüm kriminalize edildi


Yağmur KAYA


İSTANBUL – İktidarın hedef göstermesi ve ardından başlayan linç kampanyasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Fincancı hakkında ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.

FİNCANCI KELEPÇELİ BİR ŞEKİLDE GETİRİLDİ

Ankara’dan ring aracıyla kelepçeli bir şekilde getirilen Şebnem Korur Fincancı da duruşma salonunda hazır bulundu. Salonda çok sayıda jandarma olması dikkat çekti.

Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüpoğlu salonun küçük olmasına tepki göstererek, duruşmanın başka bir salonda yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti. 50 kişilik salonda onlarca kişi duruşmayı ayakta izlemek zorunda kaldı. Çok sayıda avukat ve gazeteci dışarıda kaldı.

Mahkeme heyeti üç avukatın savunma yapmasına yönelik kısıtlama getirdi. Avukat Eyüpoğlu, salonda bulunan avukatların zapta geçmesini talep etti. Talep kabul edildi. Salonda bulunan avukatların tek tek isimleri okunarak zapta geçildi.

MAHKEME BAŞKANININ ‘SEN’ ISRARI

Mahkeme Başkanı kimlik tesbiti sırasında Şebnem Korur Fincancı’ya “sen” diyerek hitap etti. Av. Meriç Eyüboğlu, buna itiraz etti. Mahkeme Başkanı “sen” hitabını sürdürdü.

“Sana iddianameyi yeniden okuyalım mı” diyen hakime Fincancı, “Bana sen diye hitap edemezsin. Okuduğunuz fakültelerde yıllarca eğitim verdim, bana sen diye hitap etmenizi kabul etmiyorum” dedi.

FİNCANCI: BEŞ BUÇUK SAAT BOYUNCA KELEPÇELİ GETİRİLDİM, İNSANLIK ONURUNA AYKIRI

Fincancı, beyanlarına başladı. Fincancı, sevk aracında uygun olmayan koşullarda getirilmesine tepki göstererek, “İnsanlık onuruna aykırı bir durum. O güvenlik aracının içinde, tek silahım kalemimle ne gibi bir güvelik riski taşıyabilirm. Beş buçuk saat boyunca kelepçeli getirildim” dedi.

FİNCANCI: DURUŞUMUZU SUÇA DÖNÜŞTÜRME ÇABALARI BEYHUDEDİR

Fincancı savunmasında, “Bugün buraya gelen 582 avukatlık bir dayanışmayı bir haftalık sürede sağlayan avukatlarıma teşekkür etmek istiyorum. Tutuklama kararına itirazın ise hukuk fakültelerinde başlı başına bir ders olarak öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Duruşumuzu suça dönüştürme çabaları beyhudedir.”

Fincancı, Sokrates’in savunmasına atıf yaparak “Suçlamaların üzerinizdeki etkiyi bilmiyorum ama neyse ki kim olduğumu unutmadım” dedi ve şöyle devam etti: “Bir hekim, adli tabip ve insan hakları savunucusu olarak ödevlerimi olabildiğince eksiksiz yerine getirdiğimi, üzerine düşünmeye değer bir hayatım olduğunu düşünüyorum.”

Meslek hayatından örnekler veren Fincancı ”İnsanlığa dair suçlar çalışma alanımıza girmektedir. Bu durumun kriminalize edilmesi de kabul edilemez” dedi.

‘BİLİMSEL VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMI KULLANDIM’

Fincancı savunmasında, “Yıllarımı verdiğim Adli Tıp’a bilimsel bir tartışma yerine linç girişiminde bulunanlara tıp dışı insanlara bir sözüm var. Tıbbi görüşüm kriminalize edildi. Ortada bir suç iddiası varsa, o suçu gizleme çabası da vardır. Devletlerin işlediği suçların devletlerden bağımsız kişilerin araştırmaları var. O yayında kısaca ön tanımdan söz ettim. Videoda bazılarında kimi belirtiler vardı. Ama etkilenmemiş olanlar da vardı. Etkilenenlerden birinin ağzında köpükler geliyordu. Bir araştırma ihtiyacından söz ettim. Bilimsel ve ifade özgürlüğü hakkımı kullanıldığım görülebilir.”

Fincancı Nazım Hikmet’in “Yaşamak ciddi bir iştir” dizesi ile beyanını bitirdi.

BAKANLIĞIN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Savunmanın arkasından dijital verilerin ve sosyal medya hesaplarının incelemesine dair rapor dosyaya eklendi.

Milli Savunma Bakanlığı adına katılma talebiyle salonda bulunan avukatın katılma talebi, ‘Bakanlığının suçtan zarar gören sıfatı görünmediği’ nedeniyle reddedildi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA: TTB SUSMADI, SUSMAYACAK’

TTB üyelerinin ve siyasi partilerin duruşma öncesi açıklama yapacağı adliye önündeki alanın polis barikatıyla kapatıldı. Bu nedenle açıklama adliyenin yakınındaki metro durağı çıkışında gerçekleştirildi.

TTB açıklamasında Fincancı’nın serbest bırakılmasını için çağrı yaptı. TTB, “Birçok sağlık sorunu nedeniyle uçak ile getirilmesi için her türlü hukuki girişimlerimize rağmen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincan’ın bir minibüs ile elleri kelepçeli olarak saatlerce süren bir yolculukla Ankara’dan İstanbul’a getirildiği öğrendik. Bir bilim insanın bu şekilde bir muameleye işkenceye tabi tutulmasını şiddetle kınıyoruz” dedi.

TTB davanın siyasi olduğuna dikkat çekerek, “Tamamen siyasi hedeflerle açık bir hukuksuzluk sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yürütülen askeri harekatlarda kimyasal silah kullanıldığına dair görüntülerin araştırılması gerektiğini söyleyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bu ifadelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Fincancı hakkında soruşturma başlatmıştı. Başsavcılığın, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddialarıyla açtığı soruşturma kapsamında Fincancı gözaltına alınmış ve ertesi gün de (27 Ekim) tutuklanmıştı.(HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version