Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Temelini Türkiye’de attığı proje ile Hollanda’da ikinci oldu

Temelini Türkiye’de attığı proje ile Hollanda’da ikinci oldu


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

2022 Hollanda Sint Marteen Topluma Yararlı Proje ve Girişimcilik Yarışması’nda Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakılan mühendis Mustafa Şimşekler’in yürüttüğü proje Hollanda genelinde dereceye girdi.

Utrecht şehrindeki Domkerk Kilisesinde yapılan yarışmada, “Mühendis, Sanatçı ve Müzisyenler Eşliğinde Kendi Oyuncağını Kendin Yap” – “Make Your Own Toys With Engineers,Artist and Musicians” isimli Mustafa Şimşekler’in projesi ikincilik ödülüne layık görüldü.

ÜRETMEYİ VE PROBLEM ÇÖZMEYİ ÖĞRETİYORUZ

Projenin mühendisi Mustafa Şimşekler, projenin amacı ve sürecini Tr724’e şunları anlattı:
“Aslında çalışmalarımızın temelini Türkiye’de attık. Bu eğitimlerde esasta çocuklara üretmeyi ve problem öğretiyoruz öğretiyoruz. Ama her şartta, her koşulda ve her ortamda üretmeyi ve problem çözmeyi öğretiyoruz. Çünkü hayat bunlardan ibaret. Çocuklarımız gelecekte mutlaka problemler ile karşılaşacaklar. Onları bu sürece hazırlamaya çalışıyoruz. Esasında ben bir mühendisim. Görevim yıllarca karşılaşılan sorunlara çözüm bulmaktı. Türkiye’de yaşanan sivil, siyasi ve toplumsal soykırımdan nasibimizi aldık ve görevimizden ayrıldıktan sonra eğitim alanında çalışmalara başladık.

GEÇMİŞTEKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİK

Bu yaklaşımı bir mühendislik çalışması gibi yürüttük. Öncelikle geçmişte bu alanda yapılan çalışmaları inceledik. Sokrates’ten, Maria Montessori’ye, Kerem Dündar’dan, Lara Boyd’a kadar birçok çalışmadan faydalandık. Ölçümler yaptık ve araçlar geliştirdik. Tüm bu çalışmalarımızı nihai noktada oyunlara çevirdik. Yani şu an eğitim müfredatımız Oyunlardan oluşuyor. Ancak Sokratik sorularla dolu, Montessori araçlarıyla ölçülen, David Eagleman yaklaşımıyla sunulan oyunlar. Bu eğitimler öncelikle Türkiye’de başladı. Ancak Türkiye’de yalnızca özel olarak finanse edilen, kaliteli ve gelir seviyesi yüksek olan okullarda sunulan bir eğitimdi. Birkaç idealist öğretmenimiz sayesinde kısmi olarak devlet okullarında da icra etme şansı bulduk. Hollanda’ya geldiğimizde ise, kurumlar önce bu eğitimi inceledi, sonuçlarını ölçtü. Sonrasında ise resmi bir eğitim haline getirerek finanse ettiler. Ayrıca tüm halkın ücretsiz kullanımına sunuldu.

8 AYLIK SÜREDE 3 FARKLI 15 AYRI KURUMDA 400 ÖĞRENCİ

8 aylık sürede 3 farklı ilde 15 ayrı kurumda yaklaşık 400 adet öğrenci ile çalıştık. Bu projemizde ise laboratuvara şartlarında sunulan bu eğitimleri, Şehir merkezlerine ulaşım imkânı zor olan öğrencilerin ayağına götürmeyi planlıyoruz. Öncelikle Hollanda’da başlayacak olan bu eğitimleri yakın zamanda Avrupa’nın en ücra köşelerine götürme hedefindeyiz. Projeye Hollanda’dan birçok gönüllü müzisyen, sanatçı ve aktivistler destek veriyor. Bu anlamda hazırlanan projeyi Sint Marteeen Etkinlikleri kapsamında yapılan ve konserler eşliğinde icra edilen Topluma Yararlı Proje ve Girişimcilik Yarışması’na sunduk. Netice itibari ile bizim projemiz “Make Your Own Toys With Engineers, Artist and Musicians” Projesi ikincilik ödülüne layık görüldü.”

 

Türkiye kovdu, dünya devleri peşinde koşuyor | RÖPORTAJ

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version