Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taşdemir: Rojava AKP için kabusa dönüştü

Taşdemir: Rojava AKP için kabusa dönüştü


ANKARA – HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Kürtler bir hak sahibi olmasın” diye yapılmayanın kalmadığını belirterek, halkların modeli Rojava’nın AKP için kabusa dönüştüğünü söyledi. 

 

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine görüşmeler sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Agirî Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir söz aldı. 2023 yılı için 4 buçuk trilyon bütçe ayrıldığını, bunun 3,8 trilyonunun halktan toplanan vergilerden oluştuğunu kaydetti. 2023 yılı bütçesinin savaş bütçesi olduğunu, bunun AKP’li Nurettin Canikli tarafından da itiraf edildiğini söyleyen Taşdemir, “Milyonlarca insan bir kilo domatese muhtaç durumda. Çocuklarımız okula aç gidiyor. Bir ülke sadece topla, tüfekle, F-16’larla mı korunur. Güvenlik böyle mi sağlanır? Bir ülkeyi korumanın, savunmanın en önemli yanı demokratik değerleri korumaktır. Hukuk üstün kılmaktır. Ama siz adaleti ortadan kaldırdınız” dedi. 

 

ROJAVA AKP İÇİN KABUSA DÖNÜŞTÜ

 

Savaşın halklara sadece ölüm ve yoksulluk getirdiğini dile getiren Taşdemir, “Savaşı çıkaran iktidarlara, savaş baronlarına zenginlik ve dolar kalır. Dolayısıyla bu bütçe savaş bütçesini onaylayanlar, sadece zenginleşecek. Tüm bu savaş naraları, kutuplaştırma siyasetinin beslendiği zemin, Kürt meselesidir. Kürtler bir hak sahibi olmasın diye yapılmayan kalmadı. Halkların modeli Rojava bir kabusa dönüştü, AKP’nin gözü dönmüş. Kuzey ve Doğu Suriye’de envai çeşit çete, bu yoksul halktan alınan vergilerden besleniyor. Bu çeteler ne yapıyor? İnsanlığa karşı suç işliyor. Bunların işlediği suçlar sizlerin de hanenize yazılıyor. Bütün bu gerçeklikler ortada. Siz ne dediniz; Esad katildir, halkını katlediyor, şimdi görüşmek için bin bir yol deneniyor. Sisi’nin elini sıkmak için kırk takla attınız. İsrail ‘terör devletidir’ dediniz, elçi atadınız. Bunlar yanlıştır, diyalog müzakere gelişmesin demiyoruz. Ama her şeyi sil baştan yapıyoruz, konuşacağız dediğiniz şeylerde, neden Kürtler söz konusu olduğunda, bu siyaset izlenmiyor. Neden İran’da, Irak’ta, Suriye’de Kürtlere düşman muamelesi yapılıyor. Hani Kürtler sizin kardeşinizdi. Yüzyıldır yayılan köklü hale gelen Kürtlerin yaşadığı sorunlara çözüm neden sadece savaş ve çatışma” diye belirtti.

 

NEDEN TECRİT UYGULANIYOR?

 

Dünyanın her yerinde hak talep eden Kürtlerin düşman kesildiğini ifade eden Taşdemir, “Savaşı tek seçenek olarak sunuyorsunuz. Biz savaşın tek seçenek olmadığını çok iyi biliyoruz. 2013’te bunu Türkiye halkları ile birlikte tanıklık ettik. Ne oldu, bir müzakere ve diyalog süreci başladı. Sayın Öcalan dedi ki; ‘Bana bir hafta müsaade edin, ben bu sorunu çözerim.’ Bir haftada çözülecek sorun, neden çözülmüyor? Neden tecrit uygulanıyor, neden bir yüzyıl daha bu savaş hali devam etsin? Bir ciddiyetsizlik hali var, bir varmış bir yokmuş olarak yaklaşılıyor. Bunun cevabını biliyoruz. Savaş üzerinden siyaset yapmak kolay, milliyetçilik hezeyanlarını yükseltmek kolay. Barış ikliminin hakim olduğu, adaletin ve hukukun hakim olduğu bir zeminde AKP siyaset yapamaz. Onun için de bu savaşı bir yönetme biçimi olarak kullanıyor” sözlerini kullandı. 

 

‘SARI TORBALAR’ İLE ÖLÜM PROPAGANDASI 

 

“Bu coğrafyada birçok acı ve vahşet yaşandı. Bunu yaşatanlar insanlığın vicdanında mahkum oldu” diyen Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “90’lı yılların yakıcılığını yaşadık. Yakılan, yıkılan köyleri biliyoruz, gözaltında kaybedilenleri biliyoruz, asit kuyularına atılanları biliyoruz. Ama o dönem bile muktedirler bu suçu aleni bir şekilde üstlenmiyordu. Ya inkar ediyorlardı, ya da devlet içine çöreklenmiş yapılar yaptı diyorlardı. Olmayan hukuka karşı bile bir mesafe vardı. Şimdi aleni bir şekilde sosyal medya hesapları üzerinden savaş çığırtkanlığı yapılıyor. Ölü bedenler ‘sarı torbalar’ üzerinden propaganda ediliyor. Burada siyasetçiler sarı torbalarla tehdit ediliyor, ölümler üzerinden korku siyasetine yabancı değiliz. Kısa bir süre önce IŞİD barbarları kestikleri insan kafalarıyla bunun propagandasını yapıyorlardı. Ama hem hukuk karşısında hem insanlığın vicdanında tarihin çöp sepetine gittiler. 

 

YENİ BİR TÜRKİYE’Yİ KURACAĞIZ 

 

AKP’nin karanlığının yarattığı tabloyu anlatmak insanı umutsuzlaştırıyor ama burada bir kez daha halklarımıza sesleniyorum. Asla yılgınlığa düşmesinler. Çünkü HDP var, HDP halklar açısından bir umuttur. HDP yeni yaşamı kuracaktır. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında adil ve eşit bir yaşamı kuracağız. Yeni bir Türkiye’yi HDP fikriyatıyla kuracağız.” 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version