Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarsus Cezaevi’nde onlarca hak ihlali


MERSİN – Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutukluların yaşadıkları ihlalleri raporlaştıran avukat Mehtap Sert, temizlik ürünlerinin verilmediğini, kaloriferlerin 3 saat yakıldığını ve tutukluların soğuktan hastalandıklarını söyledi.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu adına Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ne giden avukat Mehtap Sert, tutuklular T.S., Z.Y., F.A., Ş.G., Z.D. ve A.I. görüştü. Av. Sert, tutukluların yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı.  

 

ONLARCA İHLAL  

 

Tutukluların cezaevine gelen müfettiş sonrası sorunlarının arttığına dikkati çektiğini aktaran Av. Sert, idarenin bu duruma dair tutuklulara, “Bizim takdirimizde değil” dediğini söyledi. Sert, tutukluların kendisiyle paylaştığı ihlallere dair şunları söyledi: “Mektuplar kendilerine verilmiyor. Sohbet haklarının kısıtlandığını, üç koğuş ortak alana çıkamadıklarını, bu sebeple ortak aktivite olmadığını beyan ettiler. 13 kişilik koğuşta kalıyorlar. Yetersiz sıcak su nedeniyle banyo ve kıyafetlerini yıkama konusunda sorun yaşıyorlar. Kişi başı 10 kitap uygulaması başlatılmış durumda. Kitap sıkıntı yaşamaktalar. Cezaevi etrafında yoğun bir çöp ve tezek kokusu olduğundan kaynaklı sinek ve kokudan rahatsızlar. Belediyeye yazmışlar ancak sorun çözülmemiş. İlaçlama yapılmıyor. Gerekli temizlik ürünleri verilmiyor. Toplu mektuplara izin verilmiyor. Kantindeki fiyatlar fahiş ve ürünler bozuk. Sıcak su 16.00 ila 18.00 saatleri arasında veriliyor. Fahiş elektrik faturaları geliyor. Camlarındaki demir parmaklığın dışına tel takılmış. Çamaşır asacak yer yok. Çamaşırlar kurumuyor.”

 

KALORİFERLER 3 SAAT AÇIK

 

Cezaevinin soğuk olduğu ve kaloriferin sadece 21.00 ila 24.00 arasındaki saatlerde yakıldığı bilgisinin de paylaşıldığını belirten Sert, “Alt katın kaloriferleri yanmıyor. Bakım yapılmamış. Montları astarlı diye verilmediğinde soğuktan korunamıyorlar. Sürekli hastalık durumu söz konusu. Sosyal etkinliklere alan olmadığı gerekçesiyle çıkarılmıyor. Bulaşık yıkama yeri yok. Yüz yıkadıkları yerde bardak yıkıyorlar. A.I. adlı tutsağın kalp kapakçığında hava kaçırma problemi olup, memede kistler var. Kelepçeli muayene dayatmasına maruz kalmış. Kan alırken bile kelepçe ile aldıklarını söylüyor.  Doktorların genel olarak jandarmadan çekindiklerini, jandarmanın da sorumluluk almadığını, bu yüzden detaylı muayene yapılmadığını aktardılar” diye kaydetti. 

 

TEKLİ HÜCREDE TECRİT

 

2 yıl 6 aydır tutuklu olan Z.D.’nin tekli hücrede kaldığı ve “bomba eğitimi aldı” iddiasıyla kendisine kireç çözücü gibi ürünler verilmediğini söyleyen Sert, şöyle devam etti: “Deterjanlar suyla karıştırılıp deterjan özelliği götürülerek veriliyor. Aynı suçtan tutuklu ya da hükümlü kimse ile görüşmesine izin verilmiyor. Havalandırmaya tek çıkıyor. Hücrede olduğu için koğuşun avantajlarından yararlanamıyor. Hücrenin avantajlarından da yararlanamıyor. En ciddi sıkıntısı gece her saat başı ‘yaşıyor musun’ diye uyandırılıyor. Neden uyandırdıkları sorulduğunda ‘hasta mısın diye kontrol ediyoruz’ diyorlar. Üstündeki baskıdan ölüm korkusu yaşamaya başlamış ve tedirgin oluyor. Aile ekonomik nedenlerle ziyaret edemiyor. Bu sebeple de kendisinin üzerindeki baskı artıyor. Mektuplarla ilgili sürekli o yasak bu yasak diye ilgili ilgisiz standartlar geliştiriliyor. Hatta yurt dışından gelen bir mektup zarfında telefon resmi olduğu için şifre diye verilmemiş” diye belirtti.

 

MA / Hamdullah Yağız Kesen

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version