– Afganistan’da geçen yıl iktidarı ele geçiren ve her geçen gün katı şeriat kurallarına göre ülkeyi yönetmeye başlayan Taliban’ın kadınları sosyal hayattan dışlayan yasakları ülke içinde de tepki çekiyor.
Taliban’ın kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklamasına Kabil Üniversitesi’nden bir profesör ülkede katıldığı bir televizyon programında diplomalarını yırtarak tepki gösterdi.
Sosyal medyada da paylaşılan videoda profesör “Bugünden itibaren bu diplomalara ihtiyacım yok, çünkü bu ülkede eğitime yer yok” Eğer kız kardeşim ve annem öğrenim alamayacaksa ben de bu eğitimi kabul etmiyorum” sözlerini sarf etti.
Astonishing scenes as a Kabul university professor destroys his diplomas on live TV in Afghanistan —
“From today I don’t need these diplomas anymore because this country is no place for an education. If my sister & my mother can’t study, then I DON’T accept this education.” pic.twitter.com/cTZrpmAuL6
— Shabnam Nasimi (@NasimiShabnam) December 27, 2022
Ülkede sadece ilkokul düzeyinde kız çocuklarının eğitim almasına izin veren Taliban ortaokul ve liselerin ardından üniversitelerin kapısını da kadınların tesettür kurallarına uymaması ve kadın erkek aynı mekanda olmaları gibi gerekçelerle kadınlara kapatmıştı. Taliban ardından ülkedeki yerli ve yabancı STK’lerde kadınların çalışmasını da yasaklamıştı.
Kadınlar park ve spor salonları gibi kamusal alanlara girişi de engellenmeye başlanmıştı.
BMGK TALİBAN’IN KADINLARA YÖNELİK YASAKLARINI KINADI
Diğe yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban’a kadınların sosyal hayata katılımını kısıtlayan karar ve uygulamalarını kaldırmaya çağırdı. BMGK’den yapılan açıklamada, Taliban’ın kadınların üniversiteye erişimlerini askıya almasından ötürü büyük endişe duyulduğu ifade edildi.
Afgan kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okula gitmesini engelleyen kararın kınandığı açıklamada, ülkedeki kadın ve kız çocuklarının ülkeye tam, eşit ve anlamlı katılımı talep edildi. Konsey, Taliban’ı okulları yeniden açmaya çağırarak insan hakları ve temel özgürlüklere saygıda “giderek artan bir erozyonu temsil eden” politika ve uygulamaları hızla tersine çevirmeye çağırdı. Ülkedeki STK’lerde ve uluslararası kuruluşlarda kadınların çalıştırılmasına ilişkin yasağın kaldırılmasını isteyen Konsey, yasağın ülkedeki insani yardım operasyonlarına önemli etkisi olacağını vurguladı.
Taliban, 24 Aralık’ta STK’lerin kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya almıştı. Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, Bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK’lere gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söylemişti. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK’lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti. Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık’ta ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadın öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu. Taliban’ın geçen yıl 15 Ağustos’ta ülke yönetimine geçmesinin ardından kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)
Afganistan’da kadınlara çalışma yasağı: Bazı STK’lar faaliyetlerini durdurdu
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***