Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Stagflasyon

Stagflasyon


YORUM | ORHAN ÖZCAN

Dünya ekonomisinde en büyük oyun kurucu tartışılmaz bir şekilde FED ve bu oyun kurucu rolünü çok iyi bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Faiz artışlarında biraz yavaşlayacağım diyor, diğer önemli bir merkez bankası olan Avrupa Merkez Bankası’da (ECB) benzer mesajlar veriyor. FED şahinleşiyor, diğer merkez bankaları da şahinleşiyor. FED şu sıralar yumuşak bir  iniş politikası izlemeye çalışıyor. Enflasyon beklentilerini oldukça iyi yöneterek piyasaları hazırlıyor. FED’in aslında resesyondan yana korkusu yok. En büyük korkusu gerçek anlamda finansal istikrarsızlık.

Geçtiğimiz hafta, ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin üzerinde gelerek (263.000 artış) artan faizlere ve resesyon endişelerine rağmen istihdam piyasasının gücünü koruduğunu gösterdi. Bu aslında resesyon endişelerini de gideren bir veri ve gelişme. Bütün bu gelişmelerin ışığında beklentiler ABD’de politika faizinin önümüzdeki yıl yüzde 5 seviyesine çıkarak, burada en az 2023 yılı boyunca kalacağı yönünde. FED’in önümüzdeki günlerde politika faizini 50 baz puan artıracağı, önümüzdeki yıl şubat ve mart aylarında ise 25 baz puan artışlar sonrası nihai faiz oranını yüzde beş seviyesine çıkaracağı ve 2023 yılı boyunca faizleri hemen hemen bu seviyede tutacağı tahmin ediliyor. 

Şu anda tüm dünyada en konuşulan ekonomik terim ise stagflasyon. Stagflasyon, enflasyon ortamında büyümelerdeki yavaşlama demek. Stagflasyon, fransızcada durgunluk anlamına gelen “stagnation” ile şişkinlik anlamına gelen “inflation” sözcüklerinden oluşturulmuş bir sözcük, bir ekonomi terimi. Başka bir deyişle ekonominin ortalamadan daha az büyümesine rağmen artan enflasyon ile de aynı anda mücadele edilmesi gereken durum.

Şu anda tüm dünya bu stagflasyon hastalığının pençesinde. Başta Çin olmak üzere tüm dünyada düşen büyüme oranları ve şu sıralar tüm dünyanın uğraştığı enflasyonist ortam bu hastalığın tüm dünyayı sardığını gösteriyor. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version