Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şirnex Barosu’ndan Kürtçe tahammülsüzlüğüne tepki


ŞIRNEX- Şirnex Barosu, bir TV programında Kürtçe konuşmanın susturulmasını kınayarak, “Bunu kabul etmiyoruz ve bu anadili yasaklama politikalarına karşıyız. Herkesin kendi dilinde konuşma, yazma ve yaşama hakkı vardır” dedi.

Esra Erol’un ATV’de yayınlanan programında, Kürt bir annenin kızıyla uzun süre sonra karşılaşıp Kürtçe konuştuğu an sesinin kesilmesine yönelik Kürtçe tahammülsüzlüğüne tepkiler sürüyor. Bir tepki de Şirnex Barosu Kürtçe  Dili Komisyonu’ndan geldi. Komisyon yaptığı yazılı açıklamayla Kürtçenin engellenmesini kınayarak, Kürtçenin eğitim dili olması talebinde bulundu. 

‘MEZOPOTAMYA’NIN EN KADİM DİLİ’

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ATV adlı kanalda programın konuğu kızıyla Kürtçe konuşurken programın sunucusu Esra Erol annenin konuşmasını yarıda kesti, programın organizatörleri annenin mikrofonunu kapatarak annenin konuşmasına izin vermedi. Kürtçe Mezopotamya’nın en eski ve kadim dilidir.Binlerce yıldır konuşuluyor.Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil Kürtçedir. Anadil hakkı uluslararası hukukta korunmaktadır. Mevcut yasalara göre Türkiye’de Kürtçeye yönelik net bir yasak olmamasına rağmen, devlet yetkililerinin Kürt diline yönelik bu uygulamaları ve politikaları ile Kürtçe halen yasaklanmaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz ve ana dili yasaklayan bu politikalara karşı çıkıyoruz. Herkesin kendi dilinde konuşma, yazma ve yaşama hakkı vardır. Herkesin kendi ana dilinde eğitim alma hakkı vardır.”

‘ANADİLDE EĞİTİMİN ÖNÜNÜ AÇIN’

Eğitim dilinin Kürtçe olmasını talep eden komisyon, “Kürtçeye yönelik nefret ve ayrımcı olayı bu gerekçelerle kınıyoruz. Ve defalarca yetkililere çağrıda bulunuyorlar: Kürt dili üzerindeki yasağı kaldırın. Anadilde eğitim hakkının önünü açın” denildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version