Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şirketlerin üretim maliyetinde çalışan payı yüzde 10’a geriledi

Şirketlerin üretim maliyetinde çalışan payı yüzde 10'a geriledi


Asgari ücret zammına yönelik tartışmalar sürerken, veriler çalışanların her yıl daha da yoksullaştığını ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 30 Kasımda açıklanan yılın üçüncü dönemine (temmuz-eylül) ilişkin ekonomik büyüme rakamlarına göre, işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 29,5 iken bu yıl 26,3’e geriledi.

Resmi veriler, işletme maliyetlerindeki çalışan payının da gerilediğini ortaya koyuyor. TÜİK’in yıllık sanayi ve hizmet istatistiklerine göre, üretim değerlerine kıyasla çalışanların payı yüzde 10’a kadar geriledi. 2016 yılında bu oran yüzde 15’ti. Bloomberght‘de yer alan bir habere göre ise, Türkiye’de finans ve sigorta faaliyetleri hariç şirketlerin üretim değeri 9,85 trilyon TL olurken, personel maliyeti 1,02 trilyon TL olarak kaydedildi. Yine en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki makas da 2016 yılından sonra açıldı.

EMEKLİNİN KAYBI DAHA DA BÜYÜK

2016 yılına kadar en düşük emekli aylığı asgari ücretin üzerinde seyrederken, 2016’da ilk kez yaklaşık 200 TL altında kaldı. 2018’den sonra fark açılırken, 2022 yılına gelindiğinde en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 60’ı seviyesinde kaldı. En düşük emekli halen 3 bin 500 lira. Emekli maaşlarındaki gerilemede, Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde aylık bağlama oranının (ABO) yaklaşık olarak yarı yarıya düşürülmesi de önemli pay oynuyor.
Emekli ve memur maaşlarına ocak ayında zam yapılacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version