Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sırbistan-Kosova gerilimi yine yükseliyor: Sırp lider Vucic orduyu teyakkuza geçirdi

Sırbistan-Kosova gerilimi yine yükseliyor: Sırp lider Vucic orduyu teyakkuza geçirdi


Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim NATO ve Avrupa Birliği’nden gelen gerginliği düşürme çağrılarına rağmen yeniden tırmanıyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic orduya “en yüksek savaş hazırlığında” olmaları talimatı verdi. Savunma Bakanı Milos Vucevic, Vucic’in talimatının gereken durumda silahlı çatışma anlamına gelebileceğini belirtti.

Savunma Bakanı Vucecic, Cumhurbaşkanı Vucic’in “Kosova’daki Sırp halkını korumak için tüm önlemlerin alınması” talimatı kapsamında hareket ettiklerini belirterek cumhurbaşkanının ayrıca özel silahlı kuvvetlerinin sayısının 1500’den 5 bine çıkarılması emrini verdiğini de duyurdu.

Paniğe yer olmadığını söyleyen Vucevic, “Ancak endişe için yer var. Belli ki sadece Sırbistan sorunların siyasi anlaşma ile çözüleceğine inanıyor. Karşı taraf (Kosova) sürekli olarak kendi başına hareket ediyor.” dedi. Sırbistan İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ise Cumhurbaşkanı Vucic’in polislere de “hazır ol” emri verdiğini açıklayarak, Kosova’daki Sırpların korunmasının hedeflendiğini söyledi.

KFOR, KOSOVA’NIN KUZEYİNDEKİ SİLAHLI SALDIRIYI SORUŞTURUYOR

Sırbistan’ın son kararı etnik olarak nüfusunun çoğunluğu Arnavut olan Kosova’daki Priştine yönetiminin Kosovalı Sıplara saldırı hazırlığında olduğuna yönelik doğrulanamayan iddiaların ardından geldi. Sırbistan’ın genelkurmay başkanını sınır bölgesine göndermesinin ardından Kosova’nın kuzeyinde pazar gecesi meydana gelen silahlı saldırı sonucu iki ülke yine karşı karşıya gelmişti.

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR), gün içerisinde yaptığı açıklamada, saldırı olayının soruşturulduğunu belirtti. Olay, Kosova’nın kuzeyinde, Kosovalı Sırpların 10 Aralık’tan bu yana 17 gündür yollara barikat kurup nöbet tuttuğu bölgelerden biri olan Zubin Potok’da yaşandı. KFOR silahlı saldırının kendilerine ait bir devriye aracı yakınında yaşandığını, kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateşin sesinin duyulduğunu ancak yaralanan olmadığını duyurdu ve olayı aydınlatmak için soruşturduğunu açıkladı.

KFOR yaptığı açıklamada, “Gerginliğe yol açabilecek ve durumu tırmandırabilecek herhangi bir söylem veya eylemden ilgili herkesin kaçınması önemlidir. Tüm aktörlerin provokatif güç gösterilerinden kaçınmasını ve tüm toplulukların emniyetini ve güvenliğini sağlamak için en iyi çözümü aramasını bekliyoruz” dedi.

KOSOVA POLİSİ ÇATIŞMAYA DAHİL OMADIKLARINI SÖYLEDİ

Diğer yandan Kosova polisi, ülkenin kuzeyindeki Zubin Potok’taki silahlı çatışmaya dahil oldukları yönündeki iddiaları yalanladı. Kosova polisi tarafından yayınlanan bildiride, “Kosova polisine yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır. Kosova polisi ile herhangi bir grup arasında çatışma yaşanmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Rusya- Ukrayna savaşının başlamasından sonra Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilimin artacağı endişeleri yükselmişti. ABD ve AB ülkelerinin çoğu Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor ancak Rusya ve Çin’in desteğini alan Sırbistan eski toprağı Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.

ESKİ SIRP POLİS MEMURUNUN GÖZALTISI TANSİYONU YÜKSELTMİŞTİ

Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic’in Kosova polisine saldırı suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yükselmişti. Dahaönce Kosova yönetiminin ülkenin kuzeyindeki etnik Sırpların, Belgrad yönetiminden aldıkları plakaları kullanamayacağını açıklaması sonrası Kosovalı Sırplar yollara barikatlar kurulmuş, Kosova Polisi’ndeki Sırp memurlar ve resmi kurumlardaki yargı yetkilileri dahil yüzlerce Kosovalı Sırp kararı protesto ederek işlerinden istifa etmişti.

Pantic’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, 10 Aralık’tan bu yana Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor. AB, NATO ve ABD, Kosova’nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısı yapmış, Sırbistan, KFOR’a Sırp ordusu ve polisinin Kosova’nın kuzeyinde konuşlandırılması için talepte bulunmuştu.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor. Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version