Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şili’de iktidar ve muhalefet yeni anayasa çalışmalarına devam edecek

Şili'de iktidar ve muhalefet yeni anayasa çalışmalarına devam edecek


– Şili’de eylül ayında halk oyuna sunulan yeni anayasanın reddedilmesinin ardından iktidar ve muhalefet milletvekilleri yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalışmaların başlaması konusunda uzlaştı.

Parlamento tarafından seçilecek 50 kişilik bir anayasa komisyonu, 24 uzman tarafından hazırlanacak yeni anayasa taslağı üzerinde çalışacak. Çalışmaların gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

YENİ TASLAK GELECEK YIL SONUNDA HAZIR OLACAK

2023’ün sonlarına doğru tamamlanması planlanan anayasa çalışmalarının ardından hazırlanacak taslak, katılımın zorunlu olduğu bir referandumla yeniden halk oyuna sunulacak.

Kararı kamuoyuna duyuran Senato’nun sosyalist başkanı Alvaro Elizalde, “Bugün demokrasiden doğan bir anayasaya doğru ilerlemek üzere yeni bir yol açıldı” dedi.

Varılan uzlaşmaya göre, anayasa taslağını hazırlayacak uzman ekip nisan ayında belirlenecek. Öte yandan, 50 kişilik anayasa komisyonu üyelerinin yarısı senato yarısı da parlamento tarafından seçilecek.

SEÇMENLERİN YÜZDE 62’Sİ YENİ ANAYASAYI REDDETMİŞTİ

2021’in aralık ayında yapılan başkanlık seçimlerini sol ittifakın adayı olarak kazanan Gabriel Boric’in desteklediği yeni anayasa çalışmaları üçte iki çoğunluğunu bağımsız adayların ve muhalefet temsilcilerinin oluşturduğu Kurucu Meclis tarafından hazırlanarak eylül ayında halk oyuna sunulmuştu.

Seçmenlerin yüzde 62’sinin “hayır” oyu vererek reddettiği yeni anayasa referandumunun ardından devlet başkanı Boric, güven verecek ve birlik sağlayacak bir anayasa üzerinde çalışmaların devam edeceğini söyleyerek “Halkın sesini dinlemek zorundayız” demişti.

DİKTATÖRLÜK ANAYASASI 1980’DEN BERİ YÜRÜRLÜKTE

Şili’de 1973’te askeri darbeyle iktidara gelen Agusto Pinochet diktatörlüğünün bir ürünü olan ve 1980’de yürürlüğe giren anayasanın değiştirilmesi konusunda 2020’de yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 80’i “evet” oyu kullanmıştı.

Buna rağmen, yapılan kamuoyu yoklamaları halkın büyük çoğunluğunun eylül ayında reddedilen anayasayı “fazla radikal” bulduğunu gösteriyor.

Tasarı Şili’yi “çok uluslu” bir devlet olarak tanımlarken nüfusun yüzde 13’ünü oluşturan yerli haklara “toprak ve doğal kaynakları kullanma hakkı” dahil olmak üzere pek çok yeni hak tanıyordu.

Senatonun yerine bölgesel meclislerin kurulmasını öngören tasarıda ayrıca, kamu kurumlarına yüzde 50 kadın kotası uygulanması ve kürtaj hakkının tanınması gibi değişiklikler de yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version