Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sendika hakkını engelleyen belediye yöneticilerine 11 ay hapis

Sendika hakkını engelleyen belediye yöneticilerine 11 ay hapis


Antep’te belediye otobüsü şoförlerinin Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye olması sonrası başlayan istifa ve sendika değiştirme baskısıyla, işten çıkarmalara ilişkin yargı süreci tamamlandı. TÜMTİS’ten yapılan açıklamaya göre, Gaziantep 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, biri Öz Taşıma İş yöneticisi de olan işveren temsilcileri, hapis cezalarına mahkûm edildi.

Mahkeme, sanıklara 11 ay 7 gün hapis cezası vererek, 5 yıl süreyle başka bir suç işlememek kaydıyla hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Kararda, ‘sanıkların yaklaşık 600 kadar işçiye baskı ve tehdit uygulayarak TÜMTİS sendikasından ayrılıp Öz Taşıma İş sendikasına üye olmaya zorladıkları, kabul etmeyen 23 müştekiyi işten çıkardıkları” belirtilerek, “Sanıkların üzerlerine atılı, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçunu işledikleri için cezalandırılmalarına karar verildi” denildi.

Kararın arından TÜMTİS’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Gazi-Ulaş’ta, işverenin haksız ve hukuksuz uygulamalarına ve hak gasplarına karşı işçilerle birlikte mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmedik. Sendikamız, Gazi-Ulaş işçilerinin yuvası olmaya, sorunlarını çözüme kavuşturmak için çaba sarf etmeye devam ediyor. Sendikal haklar için mücadeleye devam etmekte kararlıyız.”

NE OLMUŞTU?

Antep’te onlarca küçük esnaf şirketinin işçisi gibi gösterilen belediye otobüsü şoförleri, zorlu bir örgütlenme sürecinin ardından sendikal haklara kavuşmuş ve 2003 yılında ilk toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. Ancak, belediye şirketi Gaziulaş ise taşeron şirketleri kullanarak sendikal örgütlülüğü dağıtamayınca işçileri kendisine yakın bir başka sendikaya geçmeye zorlamıştı.

2016 yılında belediye ve şirket yöneticilerinin yoğun baskısı sonucu işçiler sendika değiştirmeye zorlanırken, karşı çıkan işçilerin bir bölümü işten çıkartılmıştı. TÜMTİS’in yaptığı açıklamaya göre, e-devlet şifreleri alınan işçiler ise Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma İş’e üye yapılmıştı. Öz Taşıma İş’in imza attığı toplu sözleşmeyle kazanılmış haklarını kaybettiklerini belirten Gazi Ulaş işçileri ise Öz Taşıma İş’ten istifa edip, yeniden TÜMTİS’e üye olmaya başlamıştı. 600 işçinin TÜMTİS’e üye olmasının ardından 23 işçi işten çıkartılırken, diğer işçiler ise sürgün ve işten çıkarılma baskısına maruz kalmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version