Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Selanik ayakta: Polis benzin parasını ödemeyen Roman çocuğu başından vurdu

Selanik ayakta: Polis benzin parasını ödemeyen Roman çocuğu başından vurdu


Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te polisin 16 yaşındaki bir Roman gencini başından vurarak ağır yaralaması dün akşam (5 Aralık) protestolara ve polisle çatışmaya neden oldu.

Sol gruplar ve anarşistlerden oluşan yaklaşık 1500 kişi Selanik merkezinde yürüyüş yaptı.

Eylemcilerden bazıları dükkanların camlarını kırarak polise molotof kokteyli atarken, polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla karşılık verdi.

Altı eylemcinin gözaltına alındığı açıklanırken Roman toplumundan bazı eylemciler de gencin tedavi gördüğü hastanenin çevresindeki yola barikat kurarak çöp kutularını ateşe verdi.

Polis buradaki eyleme de göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

ATİNA’DA DA YÜRÜYÜŞ VE ÇATIŞMA VARDI

Öten yandan polisin hem 16 yaşındaki Roman gencini vurması hem de daha önce polisin hedefi olan Romanlar için başkent Atina’da da yüzlerde kişi barışçıl protesto eylemi yaptı.

Atina’daki eylemciler “Onları Roman oldukları için vuruyorlar” yazılı afiş taşıdı.

Atina’daki eylemin ardından da bazı gruplarla polis arasında kısa süreli çatışma çıktı.

GENCİ VURAN POLİS AÇIĞA ALINDI

İddiaya göre 16 yaşındaki bir çocuk babası Roman genç pazartesi günü bir benzin istasyonunda aracı için aldığı 20 euro’luk benzinin parasını ödemeyerek uzaklaşmaya çalıştı.

Yunan polisi gencin, kendisini motosikletle takip eden polislerin üzerine aracını sürmeye çalıştığını, polisin ateş açması sonucu başından vurulduğunu duyurdu. Gencin silahsız olduğu da anlaşıldı.

Polis yetkilileri genci vuran 34 yaşındaki polisin açığa alındığını, taksirle adam öldürme girişimi ile suçlandığını ayrıca olayla ilgili iç soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Yunanistan’ın ana muhalefetteki solcu Syriza partisinden bir sözcü, merkez sağ hükümetini polisin ölçüsüz yöntemlerini kontrol altında tutmamakla suçladı.

Partinin kamu düzeninden sorumlu sözcüsü Christos Spirtzis, “Toplum, önemsiz nedenlerle 16 yaşındaki reşit olmayan bir çocuğun hayatını tehdit eden aşırı polis vahşetinin yarattığı bu korku iklimine artık tahammül edemez” dedi.

ROMANLARA YÖNELİK AYRIMCILIK

Yunanistan’da Roman toplumu ve insan hakları aktivistleri Yunan yetkilileri sıklıkla Romanlara yönelik ayrımcılıkla suçluyor.

Son yıllarda çok sayıda Roman erkek polisin gözaltılarına direnmek suçundan ya vurularak öldürüldü ya da yaralandı. Geçen sene Pire kentine de yine polis takibi sonucu bir Roman genci öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version