Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Seçeneksiz değiliz, yeni bir yaşam mümkün’


İZMİR – İzmir’deki kongrede konuşan Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, “Tecride tek bir kişiye uygulanan bir sistem olarak değil topluma uygulanan bir sistem olarak bakmalıyız. Bunun için bir araya gelmemiz lazım. Gelin birlik olalım ve yeni bir dünyayı hep birlikte kuralım” dedi. 

 

Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü, 2’nci Olağanüstü Kongresi’ni Karabağlar ilçesinde bulunan Mustafa Necati Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi.  “Jin, jiyan, azadî”, “İşgal, yayılmacılık ve savaşa hayır”, “Barış içinde eşit, özgür yeşil bir dünya”, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Talana ve sömürüye karşı halkçı bütçe” pankartlarının asıldığı kongreye, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyeleri, HDP il yöneticileri, İzmir KHK Platformu, Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi, İzmir Dersim Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ile Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

 

‘YENİ BİR YAŞAM MÜMKÜN’

 

Divan seçiminin ardından kongre, saygı duruşuyla başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Divan Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, Türkiye’nin adım adım faşizme sürüklendiğini belirterek, “Adına ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ denilen düzenle birlikte yasama tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Her an için yargı sopasıyla karşılaşma ve tutuklanma riski dayatılıyor. Meclis’in üçüncü partisinin kapatılma riski var. Seçime giderken Anayasa Mahkemesi’ndeki (AYM) dava sürüyor. Sanıyorlar ki hepimizi sindirerek, çözümsüzlüğü dayatacaklar. Ama eşit ve özgür yeni bir yaşam mümkün. Bizde AKP’nin düzenini bozmak için buradayız. Dilini, kimliğini, yaşam biçimini, yönelimini yaşayamayanlar, ötekileştirilenler, sömürülenler, kapitalizm saldırısı altında yaşam alanları yok olanlar burada. Yeni bir süreci başlatmak, seçeneksiz olmadığımızı söylemek için buradayız” dedi.

 

‘BARIŞIN ANAHTARI İMRALI’DA’

 

Daha sonra konuşan divan üyesi aynı zamanda Barış Annesi Medine Kaymaz, şunları belirtti: “30 yıldır tutuklu bulunan çocuklarımıza pişmanlık dayatılıyor. Neyin pişmanlığı, bunu kabul etmiyoruz. Savaş bitsin, akan kan dursun istiyoruz. Kürt çocuklarının dağlardan, cezaevlerinden cenazesini almak istemiyoruz. Asker de, polis de, gerilla da ölmesin. Barışın anahtarı ise İmralı’da. Onurlu bir barış için mücadele verdiği için 24 yıldır İmralı’da tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması gerekiyor.” 

 

DİRENİŞ UMUT OLUYOR

 

Yeşil Sol Parti İzmir İl Eş Sözcüsü Hüseyin Çağlar da, kapitalist sistemin yönetebilme kabiliyetinin azaldığını dile getirdi. Türkiye’nin bu süreci daha ağır yaşadığını vurgulayan Çağlar, “AKP-MHP ittifakı toplumsal rızasını kaybettikçe Kürt halkı başta olmak üzere muhalefete saldırılarını yoğunlaştırıyor. Toplum nefes alamaz hale geldi. Ancak bu karanlık dönemin umudumuzu besleyen yanları da var. Bu azgınca saldırılara karşı direnenler umudumuzu büyütüyor. Kadınlar ve doğasını korumak için mücadele eden köylüler bize umut veriyor ve yol gösteriyor. Kadın mücadelesi tüm saldırılara karşı sokaktan çekilmedi. Havasını, suyunu, doğasını savunan köylüler ise sadece karşı çıkmakla yetinmeyip, fiili meşru mücadelesini sürdürüyor. En son İkizköy direnişçileri, zeytinliklerin talana açılmasına ilişkin düzenlemeyi direnişleri ile geri çektirdi. Bu direniş bizi karanlıktan kurtaracak” ifadelerini kullandı. 

 

RANT VE SAVAŞ BÜTÇESİ 

 

Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın ise, seçim sürecinin tarihsel öneme sahip olduğunu belirterek, “Kapitalizm kendi sistemini inşa etmek ve ayakta tutmak için bir kavga veriyor. AKP rejimi de bunun için bunca kanın dökülmesine sebep olacak bir savaşı hala devam ettirmeye çalışıyor. Bu AKP-MHP rejiminin siyaseten bittiğinin göstergesi. Bu iktidar 20 yılda ele geçirdiği bütün devlet mekanizmasını sopayla elinde tutmaya çalışıyor. Bu açıdan Meclis’te görüşülen bütçe siyasal iktidarın teşhiri açısından çok önemliydi. Bu bütçenin 3’te 1’i ranta ve savaşa gidiyor. Savunma Bakanı da bunu açıkça söylüyor. Yine bütçede örtülü ödeneklerle önümüzdeki dönemde hesabını vermeyecekleri bir bütçe istiyorlar. Yetmedi son gün 200 milyarlık bir ek bütçe istediler” dedi. 

 

‘YENİ BİR DÜNYAYI KURALIM’

 

AKP’den tek başına kurtulmanın çözüm olmadığının altını çizen Akın, şöyle devam etti: “Aynı zamanda bu rejimden kurtulmak ve yeni rejimi birlikte yaratmak istiyoruz. Taksim’de bomba patlatılıyor, Suriye’de savaş başlatılıyor ve savaş topluma kanıksatılmak isteniyor. Bu devlet, artık bizim bildiğimiz devlet değil. Devletin oligarşik bir çetenin eline geçtiği bir rejimle karşı karşıyayız. Bu savaş ve tecrit politikasına karşı durmalıyız. Tecride tek bir kişiye uygulanan bir sistem olarak değil topluma uygulanan bir sistem olarak bakmalıyız. Bunun için bir araya gelmemiz lazım. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bir araya gelişiyle AKP’yi devirmenin mümkün olduğunun görülmesi gerekiyor. Nasıl genel seçimlerde büyükşehirleri aldıysak yine birlikte olacağız. Gelin birlik olalım ve yeni bir dünyayı hep birlikte kuralım.” 

 

Akın’ın ardından kurum temsilcileri tek tek söz alarak kongreyi selamladı.

 

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Seçimde, partinin yeni eş sözcüleri Hüseyin Çağlar ve Canan Uçar seçildi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version