Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sancar’dan Siyasi Partilere “Öcalan’la Görüşün” Çağrısı


İmralı da ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruya henüz yanıt verilmeyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, talebini Batman’da düzenlenen mitingde yineledi. Sancar, diğer siyasi partilere de Öcalan’la görüşme çağrısı yaptı.

HDP tarafından Batman’da düzenlenen “Yoksulluğa, Savaşa ve Tecride Hayır” mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, sözlerinin başında Fransa’da Ahmet Kaya Kültür Merkezine düzenlenen saldırıya değindi. Sancar saldırıya ilişkin şüpheler olduğuna dikkat çekerek, 10 yıl önce 3 Kürt kadının öldürüldüğü saldırıyı hatırlattı. Fransa yönetimine saldırıyı aydınlatma çağrısı yapan Sancar, “Fransa yönetimi samimi ve kararlı bir şekilde bu cinayetleri aydınlatmalıdır. Çağrımız Fransa yönetimine budur. Arkasında ne var, hangi güçler var, nasıl gerçekleşti bu cinayetler, bir an önce aydınlatılsın! Aydınlatın ki karanlıktan beslenen böyle canice eylemlere başvuramasınlar” dedi.

Savunma bütçesine eleştiri

Sancar, Türkiye’nin savunma bütçesine de değinerek, AKPli Nurettin Canikli’nin “F-16’lardan atılan akıllı mühimmatın tanesi 400 bin dolardan 1.2 milyon dolara kadar çıkıyor” sözlerini eleştirdi. Türkiye’nin 40 yılda savaş ve operasyonlara 3 trilyon dolar harcadığını vurgulayan Sancar, “40 yılda savaş politikalarının parasal maliyeti araştırmalar göre 3 trilyon dolar. Yıllık 40 milyar dolar savaşa harcanıyor. Kimin cebinden çıkıyor bu paralar, nasıl toplanıyor? Halkın cebinden çıkıyor. Savaş devam ettikçe yoksulluk derinleşiyor, halkın ekmeği küçülüyor. Bugün 30 milyon açlık sınırında yaşıyor, savaşa harcanan bütün bu paralar halka adil bir şekilde harcansa bu ülkede refah olur, barış olur, barış refah ve adaleti de getirir. Bu yüzden savaşa karşıyız, savaşa karşı çözüm müzakeredir, siyaset ve diyalogdur” diye konuştu.

Siyasi Partilere “Öcalan ile Görüşün” Çağrısı

Sancar, Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruyu yeniden gündeme getirdi. HDP Eş GenelBaşkanları olarak İmralı’da Öcalan ile görüşmek istediklerini ifade eden Sancar, Öcalan üzerinde tecridin ağırlaştığını öne sürdü. Görüşmeden kimsenin çekinmemesi gerektiğini savunan Sancar, şunları söyledi: “Bizler de başvurduk, görüşmek istiyoruz. Abdullah Öcalan ile İmralı’da HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak görüşmek istiyoruz. Avukatlarıyla görüşmek hakkıdır. Bu tecrit büyük hukuksuzluktur. Tecrit üzerinden, savaş politikaları üzerinden bu iktidar siyaseti ve seçim sürecini de dizayn etmek istiyor. O nedenle tecrit sadece bizim meselemiz olarak görülemez. Tecrit bu ülkenin tümünün meselesidir. Bu ülkede adaletten yana, demokrasinin gelmesini isteyenlerin hepsinin tecride karşı çıkması lazım. Bu nedenle bütün siyasi partilere çağrı yapıyoruz. İktidarın savaş politikalarındaki ısrarına karşı ve siyaseti seçim sürecini yönlendirme ve dizayn etme girişimlerine karşı sizler de bir heyet oluşturarak İmralı’da görüşme talebinde bulunun.”

Daha önce Sancar ile HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bazı milletvekilleri ile birlikte eski HDP Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de Öcalan ile görüşmek için başvuru yapmıştı. Başvurulara yanıt verilmemesi üzerine Sezai Temelli, Remziye Tosun, Dilan Dirayet Taşdemir, Şevin Coşkun, Abdullah Koç ve Berdan Öztürk’ten oluşan heyet 22 Aralık’ta Adalet Bakanlığı’na bir başvuru daha yapmıştı.

Exit mobile version