Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şahap Kavcıoğlu’na göre enflasyon, 2024’te tek haneye düşecek

Şahap Kavcıoğlu’na göre enflasyon, 2024’te tek haneye düşecek


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22,3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Fiyat istikrarını tesis ettikten sonra kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için Liralaşma Stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.” dedi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Meclis’te Plan Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Enflasyon rakamlarına değinen Kavcıoğlu, enflasyonun 2023’te yüzde 22,3’e düşeceğini daha sonra da tek haneye inerek 2024’te yüzde 8,8’e düşeceğini ileri sürdü.

Şahap Kavcıoğlu, “Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere, 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir. Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIK, ENERJİ İTHALATIYLA YÜKSELDİ

Sunumunda, enerji ithalatının milli gelire oranının yüzde 3,8’den yüzde 10,9’a çıktığı bilgisini paylaşan Kavcıoğlu, “Orta vadedeki enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Etkisi sürmekte olan pandemi nedeniyle yükselen küresel enflasyon, savaşın yıkıcı etkisiyle artış eğilimini hala sürdürmektedir. Küresel enflasyon artışlarının temelinde arz şokları kaynaklı maliyet enflasyonu bulunmaktadır. Dünya genelinde üretici ve tüketici fiyatları enflasyonu arasındaki fark artmaktadır. Enerjide normalleşmeyle cari fazlaya ulaşacağız. Cari açık enerji ithalatıyla yükseldi, olumlu yansımalar enerji fiyatlarıyla gölgelendi.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version