Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

RSF: Son 20 yılda dünya genelinde 1700 gazeteci öldürüldü

RSF: Son 20 yılda dünya genelinde 1700 gazeteci öldürüldü


– Basın özgürlüğü için mücadele eden uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan bir rapora göre, son 20 yılda dünya çapında yaklaşık 1700 gazeteci öldürüldü. RSF, Irak işgalinin başladığı 2003’ten bu yana, basın mensuplarının ölümcül bir 20 yıl yaşadığını ve derlenen verilere göre, yılda ortalama 80 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.

RSF genel sekreteri Christophe Deloire, “İstatistiklerin gerisinde, haber almak, gerçeği aramak ve gazetecilik tutkusu için hayatlarını feda edenlerin yüzleri, kişilikleri, yetenekleri ve mesleğe bağlılıkları var” dedi.

IRAK VE SURİYE GAZETECİLER İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKE

Raporda, Irak ve Suriye’de son 20 yılda toplam 578 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi. Bu rakamın “dünya çapındaki gazeteci cinayetlerinin üçte birinden fazlasını” oluşturduğunun altı çizildi ve bu iki ülkenin gazeteciler için en tehlikeli ülkeler olduğu vurgulandı.

RSF’ye göre, gazeteci ölümlerinin yüzde 80’i 15 ülkede meydana geldi. Irak ve Suriye’yi, Meksika (125 ölü), Filipinler (107), Pakistan (93), Afganistan (81) ve Somali (78) izlediği açıklandı.

EN KARANLIK YILLAR 2012 VE 2013

RSF’nin raporunda, Suriye’deki iç savaşın zirve yaptığı 2012 ve 2013’ün gazeteciler açısından ‘en karanlık yıllar’ olduğu vurgulanırken, 2012’de büyük bölümü Suriye’de gerçekleşen 144 ölüm rapor edildi. Takip eden yıl ise bu sayı 142 oldu.

UKRAYNA SAVAŞI GAZETECİLER İÇİN ÖLÜMCÜL ETKİ YAPTI

Bu tarihten itibaren düşüş gösteren gazeteci ölümleri Ukrayna’daki savaş nedeniyle 2022’de yeniden arttı. Bu yıl şimdiye kadar, 58 gazeteci işini yaparken öldürüldü. Bu sayı geçen yıl 51’di. Daha önce Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) 2022’de dünya genelinde biri Türkiye’den olmak üzere 67 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı

RSF’nin hazırladığı raporda, “Vladimir Putin göreve geldiğinden beri, Rusya’nın, ölümcül olanlar da dahil olmak üzere basın özgürlüğüne yönelik sistematik saldırılara tanık olduğu” vurgulandı ve Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’nın, son 20 yılda 25 gazetecinin öldürüldüğü Rusya’nın ardından basın mensupları için Avrupa’nın en tehlikeli ülkesi olduğu belirtildi.

‘BARIŞ’ DA GAZETECİLER İÇİN TEHLİKELİ

Her ne kadar, silahlı çatışmaların olduğu alanlarda görev yapan gazeteciler ölümcül riskleri üstleniyor olsa da resmi olarak savaşın olmadığı alanlar da sahada görev yapan muhabirler için ‘tehlikeli’ kategorisine girebiliyor. RSF’nin raporuna göre son 20 yılda, resmi olarak barışın hüküm sürdüğü bölgelerde savaşın olduğu yerlerden çok daha fazla sayıda gazeteci öldürüldü. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in hazırladığı raporda Amerika kıtasının da yer alması bunun bir ispatı niteliğinde.

Kıta genelinde, başta Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Honduras olmak üzere organize suçları ve yolsuzluğu araştıran gazeteciler de mesleklerini icra ederken öldürüldü. Bu sayı kayıtlara geçen toplam gazeteci cinayetlerinin neredeyse yarısına denk düşüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version