Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rojava halkı Paris katliamına karşı ayakta


HABER MERKEZİ – Paris katliamı Rojava kentlerinde protesto edildi. Yapılan açıklamalarda Paris hükümetinin katliamı aydınlatması çağrısı yapıldı.

Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Kuzey ve Doğu Suriye ile Mexmur’da da halk gün boyu sokaklarda katliamı protesto etti. Katliamın lanetlendiği eylemler gün boyu devam etti. 

ROJAVA KATLİAMA KARŞI AYAKTA

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Paris katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bugüne kadar farklı biçimlerle gerçekleşen katliamlar, ortak yaşam ve barışın güçlendirilmesi içim mücadele eden halkımıza karşı yürütülen savaşın devamıdır” ifadelerine yer verildi. Saldırıyı terör saldırısı olarak tanımlayan Özerk Yönetim, Fransa hükümetine saldırıyı derhal aydınlatması ve sonucu halka açıklaması çağrısı yaptı.

QAMİŞLO

Kongra Star Genel Meclisi, ikinci Paris katliamını kınamak için Qamişlo’daki Mehemed Şêxo Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Onlarca kadının katıldığı açıklamayı, Kongra Star Qamişlo Koordinasyonu üyesi Îbtîsam Elî Hisên yaptı. Hisen, “9 Ocak katliamının katili gerçekler ortaya çıkmasın diye öldürüldü. Bu ve diğer olayları birlikte ele aldığımızda Kürt halkının uluslararası etnik ve siyasi bir soykırımdan geçtiğini net bir şekilde göreceğiz” dedi.

Yine Qamişlo Halk İnisiyatifi tarafından, yüzlerce yurttaşın katılımıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, kentin doğusundaki Şelah Camisi önünde başlayarak, Soni Kavşağı’nda son buldu. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın Paris’teki Kürt direnişi”, “Türk devleti işgalci bir devlettir” sloganlarını attı.

Burada açıklama yapan Qamişlo Kantonu Halk İnisiyatifi üyesi Perwîn Yûsif, Paris’te gerçekleşen ikinci katliamı kınayarak, “İşgalci Türk devleti saldırılarında özgür kadınları hedef alıyor. Dün Paris’te gerçekleşen vahşi katliam, 10 yıl önce kadın haklarını savunan ve buna önderlik eden Sakine Cansız  Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın katliamının devamıdır” diye belirtti.

ŞEHBA

Şehba Kantonu’na bağlı Ehdas ilçesinde bir araya gelen Barış Anneleri de, yaptığı açıklamada, vicdan sahibi herkesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve insan haklarının korunmasıyla ilgili uluslararası örgütleri Türk devletinin insanlığa karşı işlediği suçlara karşı bir an önce harekete geçmeye ve bu saldırılara son vermeye çağırdı.

KOBANÊ

Fırat Bölgesi Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi, Kobanê’deki Fırat Salonu’nda yaptığı açıklamayla katliamı kınadı. Açıklamayı yapan Fırat bölgesi Hilala Zêrin Hareketi üyesi Necla Bozan, Türk rejiminin bu katliamı planladığı ve şu anda ajanları aracılığıyla her yerde Kürtlere yönelik tehdit oluşturduğu vurguladı.

Fırat Bölgesi halkı da Kobanê’nin Özgür Kadın Meydanı’ndan Selam Kavşağı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme, onlarca Fırat bölgesi yurttaşı katıldı. Yurttaşlar, Paris katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyarak, “Faşizme ölüm”, “Direnmek yaşamaktır” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı.

Yürüyüş sonrası konuşan Fırat Bölgesi Kültür Komitesi Eş Başkanı Ziyad Ali, “Dün Paris’te yaşananlar, işgalci Türk devletinin bölge halkının iradesini yok etme ve öldürme girişimidir” diyerek, Paris hükümetini harekete geçip suçluları cezalandırmaya, kendi topraklarındaki Kürtleri korumaya çağırdı.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamayla katliamı kınadı. Açıklamayı yapan Ehmed Birhat, bu katliamların Kürtlerin direnişini kırmadığı ve kırmayacağını belirterek, AKP-MHP iktidarının artık son dönemecinde olduğunu belirtti.

Tıl Koçer ve Amude’de de açıklamalar yapıldı.

MEXMUR

Mexmur Mülteci Kampı’dan yaşayan Kürtler de Paris katliamına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Şehit Aileleri Derneği’nde bir araya gelen kitle Birleşmiş Milletler binasına kadar yürüdü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından Mexmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusif Kara açıklama yaptı.

Kara açıklamasında, “İşgalci devletler kendi çıkarları için Kürt halkına yönelik bu katliamları gerçekleştiriyor. Mazlum ve günahsız insanlar hedef alınıyor. Kürt halkı olarak bu konular üzerine iyice düşünerek iktidar devletlerin bizlere demokrasi getireceği gafletine düşmememiz gerekiyor. Kamp halkı olarak Kürdistan kamuoyunu Evin gibi özgürlük şehitlerinin etrafında birleşmeye çağrıyoruz. Bu şehitlere layık olmak için davalarına sahip çıkmamız gerekiyor. Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmayacağız” dedi.

Yürüyüş sloganlarla sona erdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version