Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rapor: Gazeteciler en çok ‘terör’ suçlamaları ile yargılandı

Rapor: Gazeteciler en çok ‘terör’ suçlamaları ile yargılandı


Türkiye’nin en büyük dava izleme programını yürüten Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), bir yıllık raporunu yayınladı. 23 farklı şehirde görülen 210 davanın 446 duruşmasının izlenmesi ile elde edilen verilere göre gazeteciler, en çok haberleri ve sosyal medya paylaşımlarının delil olarak gösterildiği davalarda “terör” suçlamaları ile yargılandı.

Mahkemelerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulmadığına dikkat çekilen raporda, ifade özgürlüğü davalarında verilen hapis cezalarında radikal bir artış gözlemlendiği belirtildi.

“Örgüt propagandası” iddiasının 62 davada yöneltildiğine yer verilen raporda 143 gazetecinin bu suçlamayla yargılandığı ifade edildi. “Örgüt üyeliği” suçlamasının yöneltildiği 44 davanın 38’inde gazetecilerin yargılandığına dikkat çekilen raporda 132 gazetecinin bu suçlama ile hakim karşısına çıktığı paylaşıldı.

‘HABERLER VE SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DELİL’

Rapora göre bu davalarda delil olarak gazetecilerin yazdıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları delil olarak gösterildi.

18 gazeteci, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Rapora göre bir yılda 800 kişi, Anayasa’nın 34. maddesi ile herhangi bir izne tabi olmaksızın düzenlenmesi garanti alınan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldıkları için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

CUMARTESİ ANNELERİ VE OSMAN KAVALA DA RAPORDA

Aralarında Cumartesi Annesi/İnsanları’nın da olduğu 328 aktivist bu suçlama ile yargılanırken 285 öğrenci, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör atamaları üzerine başlayan protestolara açılan 9 farklı davada bu suçlama ile hakim karşısına çıktı.

Yine rapor ifade özgürlüğü davalarında verilen hapis cezalarında ciddi bir artış olduğunu da ortaya koydu. İzleme döneminde karara bağlanan 41 davada yargılanan 67 kişiye toplamda 299 yıl 2 ay 24 gün hapis cezası verildiği belirtilen raporda 36 kişiye farklı davalarda verilen hapis cezalarının, AİHM’in verdiği ihlal kararlarına konu olan TCK 220/6, 220/7, 299 ve TMK 6/2, TMK 7/2 maddeleri uyarınca verildiği vurgulandı.

Serbest Görüş:

 

Raporda, AİHM kararına rağmen müebbet hapis cezası olan insan hakları savunucusu, iş insanı Osman Kavala’ya da yer verildi.

Raporda paylaşılan bilgilere göre 51 davada yargılanan 226 kişi de kendilerine yöneltilen suçlamalardan beraat etti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version